Belföld

Üvegházat varázsol Győrbe

A Győri Balett társulatánál vendégeskedik a nemzetközileg is elismert táncos-koreográfus Leo Mujic. A horvát származású művész különleges darabbal a zsebében érkezett, az Üvegházat nyáron mutatják be Győrben.

Napok óta szinte csak róla beszélnek a teátrum épületében. És nemcsak tekintélyt parancsoló magassága miatt, hanem azért is, mert szakmailag is felnéznek rá a táncosok. Leo Mujic szigorú és sokat követel, de mint mondja: ez csak a produkció érdekeit szolgálja!

Mikor és hogyan kerültél kapcsolatba a társulattal?

Leo Mujic: Néhány évvel ezelőtt már rendeztem egy darabot Magyarországon, amikor Pécs Európa Kulturális Fővárosa volt. Akkor ismerkedtünk meg Kiss Jánossal, a Győri Balett igazgatójával, és már akkor megbeszéltük, hogy egyszer együtt fogunk dolgozni. Próbáltunk többször időpontot egyeztetni, de most végre itt lehetek. Nagyon jól érzem magam Győrben, bár jelenleg kicsit beteg vagyok, de ez abszolút nem a társulat miatt van (nevet). Egy nagyszerű darabbal érkeztem, egy nagyszerű csapathoz és igazgatáshoz.

Üvegház. Sokat mondó cím! Mit érdemes tudni a darabról?

L.M.: Az előadásban egy nő partit ad, próbál kitörni egy bezárt világból, de konfliktusba kerül a táncosokkal. Az Üvegház egy szimbolikus hely, át lehet rajta látni, meg lehet tapintani, de bármikor visszapattanhatsz róla. A néző számára teljesen egyértelmű lesz az, hogy mit lát a színpadon. A látvány mellett a zenei világ is különleges, hiszen egy olasz zeneszerző, Vitali, Schubert és Philip Glass alkotásai fognak felcsendülni a darabban, különböző effektekkel tűzdelve, mint például a széttörő üveg, vagy a talpunk alatt roppanó szilánkok hangja.

Egy komoly fizikai erőnlétet igénylő műről van szó. Szigorú vagy a táncosokkal?

L.M.: Bár a koreográfia alapvetően a klasszikus technikára épít, valóban a balettosok fizikai és mentális határait feszegeti. Ha belép az ember egy próbaterembe akkor az nem arról szól, hogy szeretjük-e vagy sem, hiszen ez egy munka, itt minden a produkcióért történik! Megpróbálok emberi módon szólni a táncosokhoz, de úgy, hogy ezzel együtt a lehető legtöbbet hozzam ki belőlük. Lehet, hogy sokat követelek, lehet, hogy nem, de hangsúlyozom, itt minden a kész produkció sikerének érdekeit szolgálja!

Az Üvegházat a Magyar Táncfesztivál nyitányaként, nyáron mutatja be a Győri Balett!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik