Belföld

Egyre több támadás éri a szegedi EHÖK elnökét

Török Márk, a Szegedi Tudományegyetem EHÖK elnöke sok mendemonda szereplője a helyi egyetemisták körében - írja az Átlátszó.blog.hu.

Korábban a Népszabadság és a HírTV is feldolgozta az SZTE HÖK képviselőválasztásai és milliárdos pénzügyei fölötti diszponálás átláthatatlanságát. A Magyar Narancs tavaly őszi tényfeltárása óta azt is tudjuk, hogy a Szegedi Tudományegyetem Hallgatóiért Alapítvány (SZTEHA) éppen 2004-ben alapult, amikor Török Márk EHÖK-elnök lett, az alapító okirata szerint pedig vagyona felett az EHÖK-elnök és a kari hökök vezetői rendelkeznek. A SZTEHA nem sokkal később egyesült a Prudentia Hallgatói Jóléti és Vállalkozásfejlesztési Alapítvánnyal, így “rászállt a jogelőd alapítvány tulajdonrésze az Universitas Diák-Szolgáltató Központ Kht.-ben (2009-től Universitas Szeged Szolgáltató Nonprofit Közhasznú Kft.)” -írja a Narancs. A diákok kedvelt szórakozóhelyeit (SZTEage, JATE) üzemeltető Universitas kft. többségi tulajdonosa a SZTEHA mellett a Szegedi Tudományegyetem volt. Azonban a nagy haszonnal működő cégben a SZTEHA-t Török Márk által létrehozott két alig mérhető tevékenységgel működő alapítvány (Jövő Felsőoktatásáért Alapítvány és JABE a Hallgatókért Kiadói Alapítvány) tulajdonában álló H. M. Vagyonkezelő Kft váltotta. A diákbulik haszna így az egyetem mellett akkor is Török Márk kezelésében maradhat, ha majd’ 10 év után a HÖK-vezető egyszer elhagyja az egyetem falait.

E blogbejegyzésnek viszont nem célja, hogy a Narancs – minden oldalhoz fűződő pártkapcsolatokról is beszámoló – cikkét ismertessük, ennél egy – talán – sokkal “kisebb” horderejű részletre szeretnénk felhívni a figyelmet. A kezünkbe került ugyanis az SZTE Bölcsészkari HÖK 2007-es megalakulásának jegyzőkönyve. Ebben a szegedi hallgatói önkormányzatokat vezető Török Márk felkéri a megjelenteket a kari HÖK megalapítására. A cuki rész viszont ezután jön: a HÖK-nek ugyanis elnök is kell, Török Márknak pedig van egy javaslata: Legyen ő a régi-új elnök.

A frissen létrejött SZTE BTK HÖK tagjai 9 igen és nulla ellenszavazattal, érvénytelen voks nélkül kari HÖK-elnökké delegálták hát Török Márkot, az éjszaka és ki tudja még mi minden királyát.

Ha a teljes cikket és a dokumentumokat is el akarja olvasni, ide kattintva megteheti.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik