Belföld

Van, aki már most bejutott az egyetemre

Meghatározták az idei felsőoktatási keresztféléves képzések ponthatárait. Több mint 700 alap- és közel 5 ezer mesterszakra jelentkeztek.

A ponthatárokat a felvi.hu oldalon tettek közzé csütörtök délután, hivatalos közzétételét követően az Oktatási Hivatal valamennyi jelentkezőnek besorolási határozatot küld, amely tartalmazza a felvételiző által megjelölt képzéseken számára megállapított pontszámot és az azon a képzésen meghatározott ponthatárt. A megjelölt képzések közül a jelentkező az első olyan helyre nyer felvételt, ahol a pontszáma magasabb, mint a meghatározott ponthatár. A besorolási határozat tartalmazza majd a döntéssel szembeni jogorvoslat lehetőségét és határidejét is.

A februárban induló képzésekre 5682-en jelentkeztek, közülük 4917-en mesterképzéseket céloztak meg, állami ösztöndíjas helyekre 4698-an pályáztak. A legnépszerűbbek az idén a gazdaságtudományok és a műszaki képzési területek, előbbi 1959, utóbbi pedig 1756 jelentkezőt vonzott.

A ponthatárok megállapítását most is az évek óta alkalmazott számítógépes algoritmus segíti. A különböző összpontszámokkal jelentkezők, valamint az intézményi kapacitások miatt az azonos képzéseken megállapított ponthatárok egyetemenként, főiskolánként eltérhetnek egymástól.

A felvételizők a személyes oldalukon (Én felvim) is megtekinthetik az általuk megjelölt szakok ponthatárait. Azok, akik megadták a mobiltelefonszámukat, sms-ben is értesítést kaptak eredményükről.

Alapszakokat kevés felsőoktatási intézmény hirdetett meg a keresztféléves eljárásban, ezek közül a gazdálkodási és menedzsment, a turizmus-vendéglátás, a pénzügy és számvitel, a kereskedelem és marketing, valamint a műszaki menedzser volt a legnépszerűbb. Az önköltséges képzésekre gazdasági szakokra (a minimális) 240-től 327 ponttal, andragógiára és kommunikációra viszont most is magas volt a pontszám (446, illetve 410).

Idén első helyen a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Kara, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kara, valamint gépészmérnöki és vegyészmérnöki kara volt a legnépszerűbb. De sokan választották az egri, a nyíregyházi tanárképző karait is. A mesterszakokra más pontszámítás érvényes, mint az alapszakokra, azon legfeljebb száz pontot szerezhettek a felvételizők, és a részletes szabályokat az egyetemek, főiskolák határozzák meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik