Belföld

Nyilatkozni kell a munkáltatói adómegállapításhoz

A 2012. évre vonatkozó adókötelezettségüket önadózással vagy munkáltatói adómegállapítás révén is teljesíthetik a magánszemélyek. Erről január 31-ig írásban kell nyilatkozni.

2013-ban továbbra is lehetőségük van a magánszemélyeknek, hogy a 2012. évre vonatkozó személyijövedelemadó-bevallási kötelezettségük teljesítésére munkáltatói adómegállapítást kérjenek -tudta meg a Szeged24 Jegyinák Attilától, a NAV megyei sajtószóvivőjétől.

Annak a magányszemélynek, aki ezzel a lehetőséggel élni akar, legkésőbb 2013. január 31-ig írásban kell nyilatkoznia a munkáltatójának, hogy a 2012.évi személyi jövedelemadóját a munkáltatója állapítsa meg, és számolja el a különbözetet.

Ha a magánszemély nem kéri a munkáltatói adómegállapítást, erről is nyilatkoznia kell. Amennyiben a munkáltató nem vállalja a magánszemély adójának kiszámítását, erről és az egyszerűsített bevallás benyújtásának választhatóságáról időben tájékoztatnia kell a munkavállalót.

Önadózóként továbbra is lehetőség van adónyilatkozatot tenni, az állami adóhatóság közreműködésével egyszerűsített bevallást benyújtani, vagy az adóhatóság közreműködése nélkül elkészíteni a bevallást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik