Belföld

Győri doktorokat is jelöltek az év orvosa címre

24.hu
24.hu

2013. 01. 24. 13:36

Január 31-ig még szavazhatunk a három doktorbácsira, akiket méltán jelöltek a 2012-es Astellas-díjra. Szavazni a pályázat weboldalán tudunk. Héttagú szakmai zsűri értékelte a beérkezett orvos-beteg történeteket, és kiválasztotta a nyolcvankilenc legemberibb, minden egészségügyi dolgozó számára példaértékű történetet. Így került a mezőnybe dr. Németh József sebész, és dr. Mézes Péter kardiológus-belgyógyász a Petz Aladár Megyei Oktató Kórházból, továbbá Ágfalváról dr. Németh János háziorvos nyerte el leginkább a páciensek bizalmát.

Minhárom orvosunkhoz megkapó, emberi történet kapcsolódik, melyeket az Astellas-díj hivatalos honlapján is elolvashatunk.

„A főorvos úrral való találkozás kivételes és felejthetetlen élmény volt számomra. Telefonon történt időpont egyeztetés után kerestem fel őt a győri kórház érsebészeti osztályán. Én ismertem a főorvos urat látásból, ugyanis 2006-ban a soproni kórházban dolgozott. Azon a napon, amikor felkerestem éppen az osztályról jött a reggeli vizit befejeztével. Amikor meglátott, mosolygott, kedvesen üdvözölt, mint egy régi barátot. Borzalmas jó érzés futott végig rajtam, a félelem és a drukk, ami addig bennem volt, egy pillanat alatt megszűnt” – idézi a portál egy hálás beteg szavait Németh Józsefről.

kórház (hordágy, )

„Keddi napon történt a műtétem, és szombaton reggel főorvos úr kivitt a győri vasútállomásra a saját kocsijával – legemberibb gesztus volt részéről – hogy minél előbb Sopronba érhessek ágyhoz kötött, beteg édesanyámhoz, aki távollétem alatt egy intézményben volt, s akit én ápolok és gondoskodom róla – folytatja beszámolóját a páciens.

Ágfalva háziorvosáról, dr. Németh Jánosról a következő sorokat írták a helybéliek: „ha kellett, a családot kezelte, a lelkemet ápolta, hogy könnyebben tudjam átélni, túlélni az egészet, mert hát itt van kisebbik lányunk, Anna is. Ő 3 évesen került a doktor úr látószögébe állandó megfigyelésre, mert ő meg egy vírusos tüdőgyulladást követően Asthma bronchiale-s lett. Így aztán ő is folyamatos orvosi ellenőrzésre szorult és szorul még most is. A doktor bácsi segítségével azonban jelentősen megkönnyebbülten tudtuk feldolgozni, kezelni és a mindennapjainkba úgymond hétköznapivá elfogadni ezeket a mumusokat.”

A harmadik jelölt, dr. Mézes Péter lelki támasza is a betegeinek, erről tanúskodik az alábbi történet: „ha megértő, együtt érző szavakat kapunk embertársainktól, – ide értve az orvosainkat is – a kereszthordozásunk elviselhetőbbé válik. Ezt különösen akkor érezhetjük meg, ha a szeretteinket egymás után veszítjük el. Nekem nagyon nehéz utat mutatott meg a Mindenható pár év alatt.

Első ízben – 5 évvel ezelőtt – édesanyámat “Anyák napján” veszítettem el, aki a karjaim között távozott el. Pár hónap múlva szívritmuszavar jelentkezett nálam, így a Petz Aladár Kardiológiai Osztályára kerültem megfigyelés miatt. Itt segítőkész és megértő kórházi dolgozókkal találkoztam. A megfigyelés után hazaengedtek, de további ellenőrzésre a rendelőintézetben kellett jelentkeznem.

Itt Dr. Mézes Péter kardiológus-belgyógyász főorvos úr kedvesen fogadott. A vizsgálat befejezése után elköszöntem. A főorvos úr visszaköszönése így hangzott: “Szeretettel várjuk vissza!”. Ez a szép szó, hogy “szeretettel” igen jól esett, hisz a szeretet sokszor életet is menthet, s egyben reményt is ad a beteg gyógyulásához.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.