Belföld

Az agrárkamarai választások elhalasztását követeli az LMP

agrarkamara(960x640).jpg (agrárkamara)
agrarkamara(960x640).jpg (agrárkamara)

Az ellenzéki párt a szabályok módosítását kéri, mondván: a jelenlegiek csak a Fidesznek és a „vele szoros szövetségben álló" Magosznak kedvez.

A Lehet Más a Politika azt követeli, hogy a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamarát irányító átmeneti elnökség halassza el a választást, és alkosson olyan szabályozást, amelyik senkit nem diszkriminál – közölte Szabó Rebeka képviselő csütörtöki, a Magosz székháza előtt tartott sajtótájékoztatóján.

Kijelentette: a Fidesz a Magosz tisztségviselőit akarja újabb és újabb pozíciókhoz juttatni, hogy így uralhassák az „elvileg független” érdekképviseleti rendszert.

Az agrárkamarai választások során az történik kicsiben, mint amit nagyban a Fidesz művel az országos választási rendszerrel, úgy szabják át a feltételeket, hogy azok kifejezetten egy szervezet számára legyenek kedvezőek – értékelte az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának tagja.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a tavaly elfogadott agrárkamarai törvény miatt jelenleg egy olyan átmeneti elnökség irányítja a szervezetet, amelynek több mint a felét a Magosz tisztségviselői adják. Azt is hangsúlyozta, hogy a választások szabályainak kidolgozására öt hónap állt rendelkezésre, de a listaállítást most mégis tíz nap alatt akarják lebonyolítani. A szabályokról nem adtak megfelelő tájékoztatást, s emiatt számos országos lefedettséggel rendelkező szervezet nem tud listát állítani.

Szabó Rebeka közölte, hogy a Lehet Más a Politika az ügyészséghez fordul jogorvoslatért, mert a jelenlegi választási rendszer szerinte sérti a diszkrimináció alaptörvénybe foglalt tilalmát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik