Belföld

Vagyonőrök őrzik az erdőt Zemplénben

erdő (ősz, )
erdő (ősz, )

Vagyonőrök őrzik a zempléni fákat. Egyre kevesebb a lopás az erdőkben.

A Sárospatakhoz közeli Makkoshotyka település környéke egyik kiemelt célpontja volt eddig a fatolvajoknak, a környező erdőket látványosan megritkították. Évente milliós kárt okoztak a fatolvajok. A lopott fa nagy részét nem a környékbeli szegény emberek vitték haza tüzelőnek, hanem profi kereskedőhálózatot működtető bűnözők.

Az erdőőrök és a természetvédelmi őrszolgálat nem bírtak a nagy létszámú, illegális fakitermelővel. Az idei fűtési szezon kezdete óta vagyonőrök őrzik a területet, azóta alig volt falopás – közölte a Hír24-gyel Sándor Zsolt, az Északerdő Zrt. Sárospataki Igazgatóságának vezetője. Mint elmondta, az őrök éjjel-nappal figyelik az erdőbe vezető utakat, ennek köszönhetően a kereskedelmi méretű falopás szinte teljesen megszűnt a környéken. Csak kisebb mennyiségű fát próbált eltulajdonítani néhány környékbeli karácsony környékén, akik valószínűleg saját használatra gyűjtötték a tüzelőt, ám a biztonsági emberek őket is megzavarták. A menekülők három kisszekérnyi fát hagytak hátra.

Az erdészeti igazgató kiemelte azt is, hogy a lopott fával kereskedő tolvajok korábban gyakran tették mozgásképtelenné csapdákkal az erdőőrök járműveit. A vaslapra hegesztett ácskapcsokat, négyágú tüskéket, deszkákon átütött szögeket általában egy sikeres tettenérés után, bosszúból rakták az erdei utakra, vízzel teli gödrökbe, vagy az avar alá. Sándor Zsolt hozzátette: amióta kevesebb a falopás, ezek az esetek is csökkentek, ráadásul az őrök vásároltak fémkeresőt is, amivel még a baj bekövetkezte előtt meg tudják találni ezeket az eszközöket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik