Belföld

Öt év börtön a szentesi sikkasztónak

Folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntettéért és 2 rendbeli magánokirat-hamisítás vétségéért- halmazati büntetésül - 5 év börtönt kapott egy szentesi sertéstelep volt könyvelője.

Török István vádlott 1998 júliusától kezdett el dolgozni a Pankota Pig Kft.-nél úgy, hogy 2002. január 1-ig könyvelői, ezt követően 2009. május 15-ig főkönyvelői beosztásban dolgozott. Emellett 2004 júliusától a cég egyik ügyvezetői tisztségét is betöltötte. A vádbeli időszakban a Pankota Pig Kft. konkrét könyvelését a vádlott végezte, aki jogosult volt a pénztárhoz való hozzáféréshez is.

A vádlott, ügyvezetőségének ideje alatt, 2004. május 3. és 2009. május 15-e között rendszeres haszonszerzésre törekedve a Pankota Pig Kft. pénztárából és folyószámláiról különböző összegeket tulajdonított el. Részben valótlan tartalmú, fiktív számlákat állított be a cég könyvelésébe, és a számlák ellenértékének felvétele után az összeget saját céljaira fordította. Más esetekben a kft. valamely bankszámlájáról a számlavezető pénzintézet pénztárából, vagy bankjegykiadó automatákból, illetőleg a cég valamely üzleti partnerétől különböző nagyságrendű pénzeket vett fel. Ezt részben jogcím nélkül, önmaga részére munkáltatói kölcsön, illetve munkabér előleg címén kiutalta, részben pedig a pénztárba történő befizetés, illetőleg bevételezés nélkül saját céljaira fordította. Míg további összegek esetében a saját személyes használatára vásárolt tárgyakról és eszközökről kért számlákat beállította a kft. könyvelésébe, és a pénzt tulajdonította el. Összességében a vádlott több mint 50 millió forintot sikkasztott el.

A vádlott az általa eltulajdonított készpénz hiányának leplezése érdekében 2006-os üzleti évről szóló beszámolóban a valós adatoktól eltérő adatokat tüntetett fel, és meghamisította a bankszámlakivonatot. 2009-ben megismételte a bankszámla kivonat hamisítását, és a meghamisított egyenlegközlőt adta át a Kft. ellenőrzését végző könyvvizsgálónak – áll az i. fokon eljáró bíróság ítéletében.

A Szegedi Ítélőtábla helybenhagyta a sikkasztás bűntette és más bűncselekmény miatt Török István ellen indított büntetőügyben az I. fokon eljáró Szegedi Törvényszék ítéletének a vádlott bűnösségére és a büntetés mértékére vonatkozó részét. Így Török István folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntettéért és 2 rendbeli magánokirat-hamisítás vétségéért – halmazati büntetésül – 5 év börtön, 6 év közügyektől eltiltás, 1 millió forint pénzbüntetés és 3 év könyvelői és gazdasági társaság vezető tisztségviselői foglalkozástól eltiltás büntetést kapott.

 

Változott a vagyonelkobzás összege, amit a táblabíróság 52.917.050 forintban állapított meg.

Az ítélet indoklásakor elhangzott: az I. fokon eljáró bíróság az elkövetett cselekményhez és a vádlott társadalomra veszélyességéhez mérten arányos büntetést szabott ki, így annak sem súlyosítására sem enyhítésére nem látott lehetőséget a Szegedi Ítélőtábla.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

Tekintettel a büntetés mértékére, az ítélőtábla elrendelte a szabadságvesztés büntetés végrehajtásának azonnali megkezdését. Ezért a szabadlábon védekező vádlottat a büntetés-végrehajtás felügyelői a Szegedi Fegyház és Börtönbe vitték.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik