Belföld

Hol intézhetjük az ügyeinket Szegeden?

A közigazgatásban járatos szakembereknek is alaposan feladta a leckét az államigazgatás átszervezése - írja a szeged.hu.

A szegedi állampolgárok pedig a járási hivatalok megalakulása után sokszor nem tudják, ügyes-bajos dolgaikat hol is intézhetik. Az biztos: nem egyszerűbb, hanem komplikáltabb lett egy-egy probléma megoldása. Megpróbáltuk csokorba szedni, hová fordulhatunk különféle ügyeink intézésével.

Az elmúlt években, évtizedekben a szegediek alapvetően két helyen – a város által kialakított és működtetett – Huszár utcai hivatali épületben, vagy a Széchenyi téri úgynevezett „szürke” épületben intézhették el hivatalos ügyeik döntő többségét. Januártól ez gyökeresen megváltozott: van iroda, ami a helyén marad és továbbra is a város üzemelteti, akad funkció, amelyik átkerült a járási hivatalhoz, de a helyén maradt, és van, amelyik továbbra is az önkormányzathoz tartozik, de elköltözött, vagy költözni fog. Ember legyen a talpán, aki eligazodik az átszervezés okozta útvesztőben.

„Adózni” a jövőben is a Huszár utcában kell

– Továbbra is a polgármesteri hivatal szervezetébe tartozik a helyi adóiroda. Ez maradt a régi helyén, a Huszár utcában – mondta el Herédi Edit, Szeged aljegyzője. Itt a jövőben is a város alkalmazottai intézik a szegediek adóügyeit. Ugyancsak régi helyén, a Huszár utcában és a polgármesteri hivatalban maradt az anyakönyvi csoport. Itt ezután is a születéssel, halálozással és házasságkötéssel kapcsolatos ügyeiket intézhetik a szegediek. Az állampolgársági kérelmeket is itt nyújthatják be az érintettek.

A Széchenyi térre költözik a szociális iroda

Sokakat érint a szociális iroda költözése: ez egyelőre régi helyén, a Huszár utcában működik, de március 31-ig át kell költöztetni a Széchenyi téri „szürke” épületbe.

– Többek között a foglalkoztatást helyettesítő támogatás, a rendszeres szociális segély, a lakhatási támogatás és a méltányossági közgyógyellátás ügyeit intézhetik itt a szegediek. Ám az alanyi jogon járó közgyógyellátással kapcsolatos ügyek intézése továbbra is a Huszár utcában marad, de a járási hivatal keretein belül – mondja Herédi Edit.

Egy helyi rendelet alapján az önkormányzat hatáskörében maradt, és a Széchenyi téren intézhetők az átmeneti és a temetési segélyekkel kapcsolatos ügyek, valamint itt kérelmezhető az adósságkezelési szolgáltatás is.

A Széchenyi térről már decemberben átköltözött a Huszár utcába a járási hivatalhoz került gyámhatósági, gyermekvédelmi ügyintézés. Bár a gyámhivatal már az új helyen működik, egyes, a jegyző hatáskörébe tartozó ügyek intézése továbbra is a szociális irodán maradt. Ilyen például a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény és a rendkívüli gyermekvédelmi támogatás – az ezekkel kapcsolatos ügyek intézését továbbra is a „szürke” épületben végzik.

Okmányiroda: a járásé lett, de maradt a helyén

A legnagyobb forgalmat bonyolító és így a legtöbb szegedit érintő okmányirodai ügyintézés, bár átkerült a járási hivatalhoz, továbbra is maradt a helyén, a Huszár utcában.  Itt a jövőben is a személyi okmányokat és a gépjárművel kapcsolatos hivatalos iratokat intézhetik a szegediek. Ilyen például a forgalmi engedély, a jogosítvány, a személyi igazolvány és a lakcímkártya, valamint az útlevél.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik