Belföld

Átadták a rektori és egyetemi tanári kinevezési okiratokat

Rektori megbízásokról és egyetemi tanári kinevezésekről szóló okiratokat adott át kedden Budapesten Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Balog Zoltán az ünnepségen úgy fogalmazott: “van annak valamiféle szimbolikus jelentősége, hogy éppen a magyar kultúra napján adjuk át ezeket a kinevezéseket, hiszen a tudomány és a kultúra egymástól elválaszthatatlanok, ha a tudományban nincs kultúra, akkor az szakbarbárság, ha pedig a kultúrában nincs tudomány, akkor az dilettantizmus“.

A miniszter felsorolt néhányat a kinevezettek foglalkozásai közül, így megemlítette, hogy van közöttük határon túli magyar egyetemet alapító mérnök-pedagógus, valamint operációkutató matematikus, filozófus-pedagógus, Artisjus-díjas orgonaművész, a Magyar Természettudományi Múzeum paleontológus tárigazgatója, továbbá fejlesztő szakmérnök, első doktori fokozattal rendelkező magyarországi hárfatanár, valamint közigazgatás-szervező urbanista, mezőgazdasági ökonómiával foglalkozó egyetemi tankönyveket író tanár és kastélykultúra terén járatos művészettörténész.

Ha ilyen emberek tanítanak a felsőoktatásban, akkor nem csak tudást, hanem kultúrát is kapnak az ott tanulók – jegyezte meg.

Balog Zoltán beszédében szövetséget ajánlott a rektoroknak és az egyetemi tanároknak a felsőoktatás átalakítása terén, amely “még inkább konszenzust teremt a hallgatói érdekek, az egyetemnek a saját színvonalemelése” és Magyarország szükségletei között. Hangsúlyozta: a legfontosabb, hogy közös szövetséget kössenek a hallgatók, az oktatók és a kormányzati oktatáspolitika.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik