Belföld

A többség lecserélné Orbánt, csak nincs kire

Orban-Viktor(1)(430x286)(3).jpg (Orbán Viktor)
Orban-Viktor(1)(430x286)(3).jpg (Orbán Viktor)

Az elmúlt hónapban lényegében változatlanok maradtak a pártok támogatottsági adatai - állapította meg január közepén végzett közvélemény-kutatása eredményeként az Ipsos.

Az Ipsos szerint az emberek háromnegyede úgy érzi, rossz irányba haladnak Magyarország ügyei (17 százalék vélekedik e kérdésben pozitívan). Minden társadalmi rétegben a negatív mérleget vonók vannak többségben, és így van ez a politikai közegekben is – kivéve a Fidesz táborát. A kormánypártiak kétharmada pozitívan értékeli az ország aktuális állapotát, negyednyien kedvezőtlen véleményt formáltak. A pártválasztásukban bizonytalan, de valamilyen aktivitást mutató polgárok körében még az átlagosnál is többen (89 százaléknyian) vélekedtek negatívan a folyamatokról.

A politikával szembeni ellenérzéseket az is mutatja – folytatódik az elemzés -, hogy a kormány tevékenységével az emberek 63, az ellenzékével 66 százaléka elégedetlen. A pozitívan értékelők aránya 12, illetve 5 százalék, az ambivalens választóké pedig 25 és 29 százalék. A két teljesítményértékelést összevetve kiderül, hogy a szavazópolgárok tekintélyes csoportja, 47 százaléka elégtelennek minősíti mindkét oldal munkáját – közölte az Ipsos.

A választók 53 százaléka a következő választások után kormányváltást szeretne, 21 százalékuk viszont a Fideszt látná szívesen még négy évig. A kabinetet meneszteni kívánók negyede az MSZP támogatója, tizede a Jobbiké, másik tizede pedig az LMP híve. A kormányváltásban gondolkodók 48 százaléka azonban nem támogatja egyik ellenzéki pártot sem. Ez a jelenség is azt mutatja, hogy sokak – összességében minden negyedik szavazópolgár – számára nincsen alternatíva: nem találnak, de lehet, hogy már nem is keresnek vonzó politikai erőt.

Az Ipsos friss közvélemény-kutatása eredményeinek részletei itt:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik