Belföld

Göncz-féle liberális pártot akar Fodor Gábor

fodor gábor  (fodor gábor, lengyel lászló, mellár tamás)
fodor gábor  (fodor gábor, lengyel lászló, mellár tamás)

Ismert arcokat és liberális hagyományokat akar az új párton dolgozó volt SZDSZ-elnök

Azért döntött most a pártalapítás mellett, mert miután az SZDSZ három éve befejezte politikai működését, még senki nem vállalta egy új, liberális párt megalakítását – mondta Fodor Gábor a közrádió 180 perc című műsorában.

A Szabad Demokraták Szövetségének volt elnöke szerint most van az utolsó pillanat, amikor létre lehet hozni egy pártot úgy, hogy az a 2014-es választásokon érdemben el tudjon indulni. Fodor azt látja, hogy a liberális gondolatra és értékvilágra van igény Magyarországon, úgy véli, minden közvélemény-kutatás ezt mutatja.


Fotó: MTI / Kovács Attila

Ismert arcokat szeretne

Az, hogy kikkel csinálja meg az új pártot, egyelőre nyitott kérdés, emlékeztetett rá, amikor a napokban először beszélt a szándékáról egy liberális klubban, azt mondta, tavasszal jelenti be pontosan, mikor indul a párt. Annyit azonban közölt, igyekszik már ismert arcokat megnyerni az ügynek – ezért sokakkal tárgyal – de új személyeket is szeretne bevonni a szervezetbe.

„Azt szeretném, ha azért ez egy új történet lenne, vállalva a liberalizmus hagyományait, azt a hagyományrendszert, értékvilágot, amelyet Göncz Árpád, Kis János, Tölgyessy Péter és mások jelentenek” – nyilatkozta Fodor Gábor.

Sok baloldali, kevés liberális

A politikus szerint, ha a jelenlegi demokratikus ellenzéki pártokat végigvesszük, azt látjuk, hogy lényegében mindegyik baloldali, még ha néhány liberális elemet tartalmaz is a programjuk.  Ezekre a pártokra a liberális szavazók nem tudnak kompromisszumok nélkül voksolni – tette hozzá.

Az új párt által képviselt értékrend alapvetően a jogállamot, az emberi jogok védelmét, az alkotmányosságot, a piacgazdaságot, a verseny tiszteletét és az öntudatos, a gerincét kiegyenesíteni tudó, az állami hatalomtól független polgár eszméjét állítja a középpontba – fogalmazott Fodor Gábor.


Fotó: MTI / Komka Péter

Együttműködés és szembenézés

A politikus azt is hangsúlyozta, abban hisz, hogy együttműködés kell a jobb- és baloldal, valamint a liberálisok között, azért, hogy az ország ki tudjon kapaszkodni mostani, nagyon nehéz helyzetéből. Hozzátette, bár elengedhetetlennek tatja a kormányváltást, nem tekinti ellenségeinek a Fidesz politikusait.

Fodor ugyanakkor megerősítette korábbi véleményét, hogy az érintett ellenzéki erőknek szembe kell nézniük az előző ciklusokban elkövetett hibáikkal, és nem restaurációra kell törekedniük. Ebben – mint a volt SZDSZ-elnök a 180 percben fogalmazott – igyekezett példát mutatni: a blogjában „őszintén és nyíltan” próbált saját hibáival is szembenézni, és hasonló lépést tanácsol másoknak is.

Fodor Gábor politikai hitvallására jellemző, hogy korábban egy lapunknak adott interjúban azt mondta, hiba hogy a “hatalom birtokosai nem merik kimondani, hogy nem tudják teljesíteni az ígéreteiket”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik