Belföld

Csak elitdiákok juthatnak be az elit szakokra

Az Oktatói Hálózat (OH) a minimális részeredmények ellenére egészében elhibázottnak tartja a HÖOK és az EMMI között ma megkötött részmegállapodást.

Az OH a felvételi keretszámokra vonatkozó követelés kivételével, megfelelő garanciák és konkrét kötelezettségvállalások híján nem látja annak a biztosítékát, hogy a tárgyalási alapként kezelt hallgatói pontok megvalósuljanak. A megállapodás szövege szerintük óhajokból és homályos törekvésekből álló, elnagyolt vázlat, amely nem rögzít pontos célokat, feltételeket, határidőket. A kormány a tárgyalásokat elsősorban saját kommunikációs céljaira használja fel, miközben a felsőoktatás sürgős megoldásra váró problémáit elodázza.

A korábban diszkriminált 16 szakon a 10-20 százalékos bekerülési küszöb nagyon alacsony, figyelembe véve, hogy a legnépszerűbb szakokról van szó, ahova még 2012-ben, a radikális keretszámcsökkentés után is a felvételizők 48 százaléka törekedett. Félő, hogy az alacsony biztonsági küszöb csak a jómódú családok gyermekeinek ingyenes tanulását fogja biztosítani. A miniszter által meghúzott, rendkívül magas ponthatárok ugyanebbe az irányba mutatnak: lényegében az elitegyetemek elit szakjainak elitdiákokkal való megtöltését teszik lehetővé – írja az OH közleményében.

Kifejtik, hogy a felsőoktatás finanszírozása ügyében mind rövid távú, sürgős intézkedésekre, mind a hosszú távú stabilitás megteremtésére szükség van. A részmegállapodás nem tartalmaz semmilyen érdemi kötelezettségvállalást a felsőoktatási elvonások kompenzációjával, az egyetemek működőképességének helyreállításával kapcsolatosan. Márpedig ha a keretszámok nagyságrendileg a 2011-es szinthez igazodnak, akkor a felsőoktatás finanszírozását is a 2011-es szinten kell biztosítani.

A pénzügyi helyzet rendezéséhez kevés, hogy a felek „kinyilvánítják együttműködésüket a felsőoktatási intézmények pénzügyi helyzetének áttekintésében”. Sürgősen vissza kell adni a felsőoktatásból az elmúlt két év során kivont, nominális értéken mintegy 50 milliárd forintot, és ezzel biztosítani az intézmények ez évi működését. Hosszú távon rögzíteni kell az állami szerepvállalás minimális mértékét, és ebben az EU-ajánlást, a GDP 1 százalékát kell irányadónak tekinteni.

Az Oktatói Hálózat továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy a kormány tekintse partnerének a felsőoktatás minden érintett résztvevőjének legitim képviselőjét, az Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórumot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik