Belföld

„Diák, neked kussolnod kell!”

nemzeti köznevelési konferencia (nemzeti köznevelési konferencia, diák, haha, )
nemzeti köznevelési konferencia (nemzeti köznevelési konferencia, diák, haha, )

A kiabáló tanárokat megzenésítő dalszerző szerint Hoffmann Rózsa védelmezőinek esete tipikus példája a magyar oktatás „poroszosodásának".

„Nagyon éretlen vagy ezekhez a feladatokhoz, és még nem tettél le annyit erre az asztalra, ez a baj itt. Úgyhogy tanuljál, és legyél jó az országnak! – tanácsolta Szalayné Mónus Ildikó, a kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola igazgatónője egy a közoktatási konferenciát megzavaró diáknak múlt pénteken.

És nem ő volt az egyedüli, akinél kiverte a biztosítékot a Hallgatói Hálózat (HaHa) aktivistáinak akciója. Pintér Bertalan, Nógrádsáp polgármestere ennél is tovább ment, és az alábbiakat javasolta az oktatás „átgondolatlan átalakítása” miatt elégedetlenkedő fiatalnak:  „Azért jöttünk ide, hogy az ország felelős vezetőit hallgassuk! Te pedig szerintem hazamehetnél édesapádnak lecsavarni két nagy fülest, hogy nem nevelt meg!”

A Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár és Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter előadását megzavaró diákok és a rájuk dühös közönség szóváltása azonnal bejárta a világhálót. Sőt, az igazgatónő és a polgármester szavai dalt ihlettek:

Hó Márton dalszerző szerint az eset jól példázza a mai általános és középiskolai képzésben zajló „erőviszonyokat”. Azt mondja, nem paródiának szánta a megzenésített verziót, csupán tükröt akart tartani a társadalomnak – kiváltképp a szülőknek és a pedagógusoknak.

„Elszomorító és kiábrándító volt látni a konferencián történteket. Ezek az oktatáshoz közeli emberek tökéletesen illusztrálták, hogy milyen ma az általános és középiskolai tanárok nagy része. A poroszos tekintélyelvűséget tartják követendő példaként: ‘Diák, neked kussolnod kell, mert éretlen vagy, majd én megmondom, hogy mi a jó és mit kell csinálnod’. Teljességgel nonszensz, de legalább ugyanennyire tipikus is sajnos'” – magyarázta lapunknak a szerző.

Hó Márton szerint „ezekben az időkben” különösen veszélyes, ha a problémákra „nem közös párbeszéd keretében keresnek megoldást, hanem indulatokkal, idegbeteg módjára kezelik azokat.”

Bocsánatot kért

Pintér Bertalan – aki civilben a nógrádsápi  Fekete István Általános Iskola és Szakmunkásképző Szakiskola matematika, fizika, kémia szakos óraadó tanára – azóta már bocsánatot kért „pofonos” mondata miatt. Az RTL Híradónak vasárnap úgy nyilatkozott: sajnálja a történteket, ugyanakkor továbbra is fenntartja, hogy nem lehet így viselkedni.

Durva volt, és sajnálom, hogy a pofonos mondatrész is elhangzott. De ennek a gyereknek nem lett volna szabad így beszélnie. Egy miniszterrel beszélt, nem a haverjaival. És egy felnőtt nővel, akivel szemben ilyet egy fiatal fiúcskának nem szabadna megengednie magának – fogalmazott Pintér.

Nem a pénteki volt egyébként az első eset, hogy a magyar közélet történéseiből dal születik. Hó Mártont tavaly áprilisban például Schmitt Pál plágiumügye ihlette meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik