Belföld

Mesterházy: hibát követtünk el

Mesterhazy-Attila(210x140)(1).jpg (Mesterházy Attila)
Mesterhazy-Attila(210x140)(1).jpg (Mesterházy Attila)

"Hibát követtünk el. 2004-ben a határon túli magyarok kettős állampolgárságáról szóló népszavazáson a rosszul feltett kérdésre rossz választ adtunk" – írja az MSZP elnöke.

Mesterházy Attila úgy véli, az MSZP 2004-ben hozzájárult ahhoz, hogy Magyarországon és a Kárpát-medencében fokozódjon az ellenségesség, a bizalmatlanság, a rossz hangulat. „Ezzel kapcsolatos bocsánatkérésünket méltó helyen és méltó módon kívántuk megtenni: ezért is látogatott el az MSZP elnöksége testületileg Erdélybe.”

A szocialisták új nemzetpolitikai stratégiájának alapja, hogy a hazai belpolitikai vitákat soha nem viszik a határon túlra – ígéri az elnök. „A 2014-es kormányváltás utáni időszakban a szomszédos országokkal rendszeresített kormányülések a problémás helyzetek közvetlen megvitatását, megoldását, a bizalomépítést szolgálják majd” – írja.

Az MSZP számára mindig is fontos volt a nemzet ügye – szögezi le, s ezt most szerinte kifejezésre is tudják juttatni. „Elfogadjuk a nekünk címzett kritikákat a határon túlról. Nem várhatjuk, hogy mindenki azonnal elfogadja nemzetpolitikai újrakezdésünk hitelességét. Biztos vagyok azonban abban, hogy bizonyítani tudjuk elkötelezettségünket.”

Az a politikai erő, amely pártokat ver szét a Kárpát-medencében, majd aztán saját pártokat hoz létre, amelyekre a választók elenyésző kisebbsége hajlandó csak szavazni, veszélybe sodorva ezzel a magyar képviseletet – egy ilyen párttól a kritika nem hiteles, utal a Fideszre Mesterházy.

„Véget fogunk vetni a megosztás és a manipuláció politikájának. Készen állunk a türelmes építkezése, a párbeszédre, az együttműködésre. Készen állunk a magyarság közös sikereire.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik