Belföld

Jön a politikusok bizonyítványosztása az országnak

A következő hetekben tartják évértékelő beszédüket a pártok vezetői.

A kormányfő általában februárban ismerteti országértékelését, idei beszédének pontos időpontja azonban még a távirati iroda előtt sem ismert. Orbán Viktor tavaly február 7-én, a parlament tavaszi ülésszakának kezdete előtti héten értékelt Budapesten, a Millenárison. Akkori fő üzenete az volt, hogy a kabinet kész küzdeni és megegyezni is, ha az ország érdeke megkívánja.

Az MSZP március 9-én a Budapest Arénában tart évértékelő rendezvényt, ahová tízezer szocialista aktivistát várnak. Mesterházy Attila pártelnök tavaly is március elején értékelt, akkor azt mondta, a Fidesz kormányzásának félidejéhez közeledve elvesztette a többség bizalmát, mert képtelen volt biztonságot teremteni az országban. Emellett azt hangoztatta, hogy a szocialista párt 2014-re elég erős lesz a kormány leváltásához és elég felkészült a kormányzásra.

A Jobbik január 26-án, szombaton tartja szokásos évadnyitó rendezvényét. Ezen az elmúlt évekhez hasonlóan a pártelnök-frakcióvezető, Vona Gábor beszél a Jobbik 2012-es évéről is, de elsősorban pártja 2013-as terveit ismerteti majd.

Az LMP képviselői már elkezdtek egy évértékelő sorozatot. Ők szakpolitikai szempontból vizsgálnak bizonyos témaköröket. Ezt követően – a tervek szerint még a hónap vége előtt – Schiffer András frakcióvezető tart majd összefoglaló évértékelőt.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke kilencedszer értékel, 2005-ben kormányfőként kezdte a sorozatot. Február 19-én egy budapesti szállodában beszél majd (ahogy tavaly is), és pártja tájékoztatása szerint a múlt év tapasztalatai mellett a DK terveiről, az ellenzéki összefogásról és a kormányváltás utáni legfontosabb teendőkről szól. Egy éve azzal vádolta Orbán Viktor kormányfőt, hogy olyan „ellen-Magyarországot” épített, amelynek egyik előképe Csurka István politikai programja és világlátása. Hozzátette, hogy bár a köztársaságpártiak kisebbségben vannak, nem lehet más céljuk, mint meggyőzni igazukról a többséget.

Az Együtt 2014 a budapesti Millenáris parkban – Orbán Viktor miniszterelnök évértékeléseinek hagyományos helyszínén – tart szezonnyitó nagygyűlést, ahol értékelik az ország helyzetét, és azt, hogy miként lehet leváltani a mostani kormányt. A február 9-i eseményen felszólal Bajnai Gordon volt kormányfő, a Haza és Haladás Egyesület elnöke – aki Orbán Viktorral és Gyurcsány Ferenccel szemben miniszterelnökként nem tartott évértékelőt –, a Milla Egyesületet vezető Juhász Péter és Kónya Péter, a Magyar Szolidaritás Mozgalom elnöke.

Az évértékelések magyar rekordere

Az országértékelők hagyományát még Orbán Viktor kezdte 1999-ben a Vigadóban, de a kormányváltás után is minden évben tartott beszédet, rendszerint a SYMA-csarnokban, vagy a Millenárison, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület szervezésében. Sőt volt olyan év is, amikor beszéde előtt végigjárta az országot, és sms-ben is lehetett témákat ajánlani.

Beszédeit kormányzása alatt a pozitív, optimista hangnem, ugyanakkor a még eredményesebb munkálkodás iránti elszántság jellemezte. A 2002-es kormányváltást követően azonban a hangnem megfordult: vészjósló, negatív hangvételű beszédeket tartott, kormánykritikát mondott (általában mérsékeltet), nemritkán a kormányfő nevének említése nélkül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik