Belföld

Gyurcsány Mátyásdombon nem cigány

A felkínált „magyar vagyok” táblát elfogadta, de nyakába nem akasztotta Gyurcsány Ferenc a mátyásdombi fórum előtt.

A volt miniszterelnök országjáró körútján a Fejér megyei Mátyásdombon tartott fórumot csütörtökön. Mielőtt a fórum helyszínére ért volna Gyurcsány Ferenc, beugrott a helyi kávézóba, amíg táblákkal felszerelt tiltakozók nemkívánatosnak minősítették. Az exminiszterelnök a helyi művelődési házba menet úgy döntött, hogy a tiltakozókkal szóba elegyedik, akik elsősorban jobbikos szimpatizánsok voltak.

A tüntetők kérdéseket szegeztek az utcán Gyurcsány Ferencnek, aki megkísérelte megmagyarázni a devizahitelek sorsát, kialakulását, kevés sikerrel. A helyszínen tartózkodó Brezsnyánszki Zoltán, Fejér megye jobbikos alelnöke egy „Magyar vagyok” feliratú táblát nyújtott át. Gyurcsány ezt elfogadta, de kiállt a gyengébbek mellett, hiszen – mint mondta – nekik van szükségük a védelemre. Ha kell cigány vagyok, ha kell magyar – mondta. Gyurcsány Ferenc kísérletet tett, hogy az ellene tüntetőket meggyőzze arról, milyen keserű érzés az, ha valakit „lezsidóznak”, „lecigányoznak”, ám a tiltakozók többsége hangot adott annak, hogy vállalja, ha „lemagyarozzák”. A volt miniszterelnök kérdésre reagálva kiállt a melegek mellett is: semmi kivetnivalót nem látok abban, ha kéz a kézben járnak, akik szeretik egymást – mondta Gyurcsány Ferenc.

Az utcai vitát követően a Demokratikus Koalíció vezetője megkezdte a fórumot a helyi művelődési házban, ám a tiltakozók oda is elkísérték, és kérdéseikkel ellehetetlenítették a fórumot.

Gyurcsány Ferenc nem mondhatja magáénak Fejér megyét, hiszen a mátyásdombi találkozója kudarcba fulladt, amire már volt példa Székesfehérváron is, pedig oda el sem ment.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik