Belföld

Csak munkássága miatt kértek bocsánatot Esterházytól

Böröcz István (Böröcz István)
Böröcz István (Böröcz István)

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója egyetért Esterházy Péter programajánlójának megvágásával, és csak munkásságára való tekintettel kértek bocsánatot az írótól.

A vezérigazgató szerint sikerült felszámolni a párhuzamosságokat. „Az MTVA-hoz került a közmédia dolgozóinak 90 százaléka. Ha ebből ki tudtuk váltani 900 ember munkáját, akkor könnyű belátni, hogy rengeteg tartalék, mondhatni pazarlás volt a rendszerben” – mondta Böröcz István a Heti Válasznak adott interjújában.

Azt egyelőre nem tudja, hogy lesznek-e még elbocsátások. Mint mondta, van egy határ, ami alá nem tudnak menni, mert a gyártóbázis működését biztosítani kell. “Komoly elemzésekkel jutunk egyre közelebb ahhoz, hogy lássuk: egy adott produkcióhoz ténylegesen mennyi ember kell” – tette hozzá.

Szerinte van a cégnél olyan specialista, aki tulajdonképpen jól csinálja azt, amit csinál, de úgy szocializálódott, hogy ez heti két vagy három napját tölti ki. A többi két napon pedig „készül”. „Egy idő után nem tudunk tartani ilyen munkavállalókat, és akkor is megválunk tőlük, ha fáj a szívünk értük. A végtelenségig nem tolerálható, ha valaki a hétnek csak egy részében dolgozik” – mondta a vezérigazgató.

A Maradj talpon!, a Magyarország, szeretlek! vagy a DTK-show szüneteltetését Böröcz azzal indokolta, hogy vannak műsorok, melyeket pihentetni kell, mert elfáradnak. A január ezért visszafogottabb, ami a televíziós gyakorlatban nem példátlan. Továbbra is lesz vetélkedő és csütörtöki talkshow is, bár elképzelhető, hogy más formában.

Esterházy Péter rádiós programajánlójának megkurtításáról azt mondta: „Nem Esterházy Péter írói munkáságával összefüggő mondatokról volt szó – szereplője volt egy műsornak. A szerkesztőnek joga volt eldönteni, hogy mi kerül adásba, és mi nem. Ez a néhány mondat nem illett a programajánlóba. Akkor követtünk volna el hibát, ha utasítottuk volna a szerkesztőt, hogy mit tegyen bele és mit ne.”

Az MTVA az író személyére, munkásságára való tekintettel kért bocsánatot. „Tekintse gesztusnak, mi is annak szántuk” – mondta Böröcz István a Heti Válasznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik