Belföld

Elítélték Bayert

Bayer Zsolt (bayer zsolt)
Bayer Zsolt (bayer zsolt)

A Magyar Hírlapban megjelent írásában az erőszakot támogatta és gyűlöletet keltett Bayer Zsolt – közölte a Magyar Újságírók Országos Szövetsége.

A szervezet etikai bizottsága a Magyar Hírlap 2012. január 5-i számában „Ki ne legyen?” címmel megjelent, nagy vihart kavart írás ügyében járt el, és megállapította, hogy Bayer Zsolt azzal több pontban is megsértette az Etikai Kódex előírásait, valamint az újságíró-etikáról szóló EU-ajánlást és az Európai Unió Alapjogi Chartája 11. cikkében foglaltakat.

„A Bayer Zsolt cikkében található gondolatok sértik továbbá a Magyar Újságírók Országos Szövetsége, a Magyar Újságírók Közössége, a Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége, valamint a Sajtószakszervezet által kidolgozott és aláírt Közös Etikai Alapelvek című dokumentum 8. §-át” – olvasható a MÚOSZ közleményében.

Az eljáró tanács megállapította, hogy Bayer nem ellenállt a gyűlöletkeltésnek, a konfrontációnak, a kisebbségek elleni diszkriminációnak, hanem cikke éppen az erőszak támogatásával buzdít erőszakra, és gyűlöletet kelt. Az etikai szabályok szerint az „újságíró kötelessége fellépni a terrorizmus, a bármilyen szempontú – faj, vallás, kultúra, nemzetiség, nem, életkor miatti – gyűlöletkeltés ellen. Nem támogathatja az erőszakot.” Bayer Zsolt publicisztikájában pedig éppen ezt tette – közölte a MÚOSZ Etikai Bizottsága.

Eljárás azonban nem indul, tekintettel arra, hogy Bayer Zsolt nem tagja a MÚOSZ-nak. Ezért a MÚOSZ Etikai Bizottsága Stratégiai Eljáró Tanácsa szakmai-etikai állásfoglalást hozott. Bár Bayer ellen a az ügyészséghez is érkezett közösség elleni izgatás bűntette miatti feljelentés, azt a budapesti XIV. és XVI. kerületi ügyészség bűncselekmény hiányában elutasította.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik