Belföld

A honvédség biztosít tiszta vizet Polgárdi-Tekerespusztán

víz (víz, )
víz (víz, )

Vargha Tamás államtitkár helyszíni bejáráson köszönte meg a katonák munkáját.

Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a helyszínen győződött meg arról, hogyan biztosítják az ivóvizet az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred katonái az országgyűlési választókörzetéhez tartozó Polgárdi-Tekerespusztán élőknek. A Fejér Megyei Integrált Szociális Intézménybe Domján László vezérőrnagy, az Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka is ellátogatott csütörtökön.

A Polgárdi-Tekerespusztán található Fejér Megyei Integrált Szociális Intézményben több mint 220 fogyatékkal élő, illetve halmozottan sérült ember él, akik az ott folyó szakmai munka eredményeként rehabilitációs, valamint fejlesztő-felkészítő foglalkozásokon vesznek részt. Az intézmény ivóvízzel való ellátása 2012 végén vált kritikussá, amikor az elvégzett vizsgálatok alapján az arzéntartalom hirtelen megemelkedett, elérte a határérték ötszörösét. Az intézményben élők megfelelő ivóvíz-ellátásáról 2013 januárja óta a Magyar Honvédség 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred gondoskodik, kétnaponta immáron 700 liter megfelelő minőségű kiszerelt ivóvíz kiszállításával fedezik a lakók és a dolgozók szükségleteit.

A tekerespusztai feladatellátása is része a „Vízforrás 2013” elnevezésű műveletnek, amelynek célja, hogy Magyarország átmenetileg, majd véglegesen is megfeleljen az ivóvíz tisztaságára és minőségére vonatkozó, megszigorított európai uniós irányelveknek. A Kormány az egészség fokozott védelmét szem előtt tartva elkötelezett abban, hogy az ivóvízminőség-javító program minél hamarabb megvalósuljon. A lakosság tiszta vízzel való ellátásával a Honvédelmi Minisztériumot bízták meg, amely a civil lakossági igényeknek megfelelően még az erre vonatkozó kormányhatározat előtt kifejlesztette és szabadalmaztatta azt a víztisztító berendezést, mellyel mindenhol elérhetik a megfelelő vízminőséget. Az átmeneti időszakban zacskózott ivóvízzel segítik, hogy a lakosság megfelelő mennyiségű és minőségű vízhez jusson.

A Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságának irányítása alatt jelenleg több mint 150 településen, a 400 ezer főt is meghaladó állampolgár részére biztosítják a napi szintű, megfelelő vízellátást. A kifejlesztett és jelenleg is gyártás alatt álló víztisztító berendezések folyamatos telepítésével a Magyar Honvédségnek egy, kormányzati szinten is évek óta húzódó problémát sikerült megoldania. A Belügyminisztériummal, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal, a Vidékfejlesztési Minisztériummal, és az Emberi Erőforrások Minisztériumával közreműködve 2013. június 30-ig az érintett területek mindegyikén telepítik a legyártott tisztítóberendezéseket. A Magyar Honvédség tehát nem pusztán az átmeneti, hanem a végleges vízminőséget is biztosítja több száz településen, amivel Magyarország eleget tesz az Európai Unió irányelveinek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik