Belföld

Új festmények a Tornyai János Múzeumban

Ausztráliából hazatért festményekkel gyarapszik a Tornyai János Múzeum. Hódmezővásárhely 31 művet vásárolt.

Egy ausztrál műgyűjtő, Erich Brosell kollekciójából származó harmincegy festménnyel gyarapszik a Tornyai János Múzeum képzőművészeti gyűjteménye. A vásárhelyi festőiskola jeleseinek műveit Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata vásárolta meg és adja át a múzeum tulajdonába. A műalkotások hivatalos átadására január 17-én, csütörtökön 11 órakor kerül sor a sajtó képviselői jelenlétében a Tornyai János Múzeumban; az eseményen Almási István polgármester és Nagy Imre múzeumigazgató látja el kézjegyével az ajándékozási szerződést.

A Tornyai János Múzeum képzőművészeti gyűjteményét a névadó festőművész 1936-os adománya alapozta meg. A múzeum két legendás igazgatójának, Galyasi Miklósnak és Dömötör Jánosnak köszönhetően a képzőművészet kiemelt szerepet kapott az intézmény életében, így a gyűjtemény folyamatosan gyarapodott – sőt a mai napig is gyarapszik a 3743 darabot számláló kollekció – vásárlással, a Vásárhelyi Őszi Tárlatok műveivel, a városhoz kötődő művészek adományaival és hagyatékaival, valamint különböző magángyűjteményekkel.

Hódmezővásárhely évről-évre jelentős anyagi hozzájárulással és vásárlással segíti a műtárgyállomány gyarapodását. Az elmúlt évben a realista festészet kiemelkedő művészeinek tizennégy, saját tulajdonban lévő alkotását helyezte tartós letétbe Hódmezővásárhely városa a múzeumban. Az önkormányzati mecenatúra azonban nem kizárólag vásárlásra koncentrálódik, hanem a helyi polgárokat és vállalkozásokat is ösztönözni kívánja. Az elmúlt évben jóváhagyott helyi adórendelet alapján adókedvezmény jár azoknak, akik műtárgyakat adományoznak vagy hangszervásárlással támogatják a városi kulturális intézményeket.

De hogyan kerültek Vásárhelyhez kötődő műalkotások egy ausztrál műgyűjtőhöz? A kizárólag élő művészektől vásárló Erich Brossell Kratochwill Mimi művészettörténész javaslatára vásárolt kortárs magyar festményeket. A műgyűjtő az alföldi tájat, a paraszti világot ábrázoló alkotásokat jelképes összegért és a szállítást is fedezve ajánlotta fel “hazatérésre” Hódmezővásárhely városának. A város pedig élvén a lehetőséggel megvásárolta azokat a Tornyai János Múzeumnak. A művek között szerepelnek Vecsési Sándor, Szalay Ferenc, Szurcsik József, Németh József, Patay László, Csikós András, Bazsonyi Arany, Fejér Csaba és Kurucz D. István munkái. 

Az Ausztráliából “hazatérő” kollekciót január 19-étől tekintheti meg a nagyközönség a Tornyai János Múzeumban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik