Belföld

Tiltakozik Miskolc a kanadai kampány miatt

Négyhetes információs és médiakampányt kezd mától a kanadai nagykövetség Miskolcon a bevándorlási törvény szigorításáról. Az indoklás szerint azért a borsodi városban kezdik el a tájékoztatást, mert a térségből érkezik hozzájuk a legtöbb menekültügyi kérelem. A miskolci polgármester viszont fenyegetésként értékeli a nagykövetség lépését, és azt mondja: nem fogadják a visszaküldött menekülteket.

A kanadai nagykövetség kedden értesítette Kriza Ákost a kampány elindításáról. Ebben arról tájékoztatják majd a miskolciakat, hogy megváltoztak a bevándorlási szabályok Kanadában, gyorsabb lett az elbírálás, az illegális bevándorlókat, valamint a politikai menedékjogot kérőket pedig a lehető legrövidebb időn belül visszaküldik Magyarországra. A médiakampány óriásplakátokon, újsághirdetéseken, valamint naponta kétszer sugárzott, félperces rádiós szpotokon keresztül zajlik majd.

Kriza Ákos – Fotó: MTI

Kriza Ákos polgármester a történtekre sajtótájékoztatón reagált, ahol többek között elmondta: felháborítja az, hogy csak Miskolcon zajlik a kampány, és fenyegetésként éli meg. Erről tájékoztatta a magyar kormány illetékeseit, valamint a kanadai követséget is. Egyben azt ígérte, hogy nem fogadják azokat a menekülteket, akiket hazatoloncolnak.

Az észak-amerikai ország hatóságai korábban többször is közölték: a menekültügyek többsége nem valós, a színlelt menekültek egy évben több mint 50 milliárd forintjukba kerülnek a kanadaiaknak. Évente 4-5 ezren kérnek menedékjogot Kanadában Magyarországról érkezett családok, többségükben romák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik