Belföld

Jön a nagy hó, nagy széllel

havazás (havazás, )
havazás (havazás, )

A Dunántúlon 20-30 centi hó is eshet és hófúvásokra is figyelmeztetnek.

Elsőfokú figyelmeztetést adtak ki ma estére Veszprém megyére hófúvás miatt, Somogy, Győr-Moson, Zala és Vas megyében pedig 10 centinél több hó illetve ugyancsak hófúvás miatt.

Holnapra Vas megyében mind a hó mennyisége, mind a hófúvás miatt másodfokú a riasztás. Győr-Moson és Zala megyében is másodfokú a riasztás a hófúvás miatt, a havazás miatt marad elsőfokú.

Hat további megyében várható még nagy hó, illetve kisebb hótorlaszok. Elsőfokú a figyelmeztetés csütörtökre: Komárom, Veszprém, Fejér, Somogy, Tolna, Baranya megyében

Akár 30 centi is hullhat

A késő délutáni, esti óráktól a Dunántúl délnyugati harmadán(Zala és Vas megyében, illetve Somogy megye délnyugati felén kiterjedt havazás kezdődik, amely később, éjjel, illetve csütörtök reggel átterjed a Dunántúl északkeleti részére és a középső megyékre.

A lehulló friss hó mennyisége csütörtök éjfélig összességében a Dunántúlon általában 5-20 cm között valószínű, de helyenként (elsősorban Vas, Zala megyében, esetleg Veszprém megye nyugati részén) 25-30 cm körüli mennyiség is hullhat. A Duna-Tisza közének nyugati részén, Pest megyében ill. az Északi-középhegység nyugati felén jellemzően kb. – 6, 7 cm friss hóréteg (nyugat felé haladva a nagyobb értékekkel) valószínű. Másutt számottevő friss hó nem várható.

Szükség lehet hóláncra is

A katasztrófavédelem mindenkit arra figyelmeztet, hogy a havazás által érintett területeken csak akkor induljanak útnak, ha feltétlenül szükséges. Akinek elkerülhetetlen az utazás, az is csak a téli időjárásra felkészített járművel induljon útnak. Az autón legyen téli gumi, ahol kötelező, használják a hóláncot. Az OKF mindenkitől azt kéri, hogy folyamatosan figyelje a hatósági felhívásokat, az időjárás-jelentést, tájékozódjon az útviszonyokról – mondta Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy balesetek miatt hosszabb-rövidebb időre az úton rekedhetnek a járművek. Ezért azt tanácsolják, hogy mindenki tankoljon hosszabb időre elegendő üzemanyagot, legyen az autóban vontatókötél és lapát, így egymásnak is tudnak segíteni az autósok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik