Belföld

Nem részengedményeket akarnak a hallgatók

Corvinus  (Corvinus)
Corvinus  (Corvinus)

Nincs repedés a hallgatói szervezetek között – demonstrálta a HÖOK és a HaHa közös szerdai sajtótájékoztatója. Úgy vélik, van előrelépés a kormánnyal való tárgyalásokban, de kevés.

A Hallgatói Hálózat (HaHa) szerint van előrelépés a HÖOK és a kormány között zajló tárgyalásokon, s ebben szerepe van a középiskolások és egyetemisták megmozdulásainak – jelentette ki Tóth Fruzsina Márta, a hálózat aktivistája szerdán. Mint mondta, elérhető közelségbe került, hogy minden szakon legyenek államilag támogatott férőhelyek, azaz megszűnjenek a kizárólag tandíjas szakok. A kormány azonban továbbra sem adott kielégítő magyarázatot arra, mi alapján diszkriminál 16 szakot, az esélyegyenlőség és a társadalmi mobilitás ellenében hatva.

A most érettségizők érdekében a civil hallgói tömörülés továbbra is azt követeli, hogy a felsőoktatásba bekerülők száma – nevezze azt bárhogy a kormány: keretszámnak, állami ösztöndíjas férőhelynek, intézményi kapacitásszámnak – minimum a 2011-es szinten legyen az egyes szakokon.


Nagy Dávid és Kis Dávid újságírók gyűrűjében – Fotók: Kummer János

A HÖOK és a kormány tárgyalásán továbbra is talán a hallgatói szerződéssel kapcsolatban megfogalmazott álláspontok a legmerevebbek. A kormány kisebb részletkérdésekben ugyan hajlandó változtatni, de a röghöz kötéshez ragaszkodik. A HaHa ugyanakkor nem a hallgatói szerződés feltételeinek megváltoztatásáról akar tárgyalni, hanem követeli az egyoldalú szerződés eltörlését.

Nagy Dávid HÖOK-elnök emlékezetett arra, hogy uniós eljárás várható ezzel kapcsolatban, amely februárban válhat „élessé”. Egy ilyen típusú brüsszeli nyomás nyilván befolyásolhatja majd a tárgyalásainkat – mondta. Nagy Dávid leszögezte, hogy bár a kormány nem fogadta el azt a javaslatukat, hogy szélesebb körben (a decemberben megalakult Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórum képviselőit bevonva) folytatódjanak a tárgyalások, ők tartják magukat ahhoz, hogy folyamatosan egyeztetnek az OFEF-fel.

Nagy kiemelte: arra fókuszálnak, ami a felvételi előtt állókat érinti, azaz hogy minden szakon legyen államilag finanszírozott hely, ne legyenek kizárólag tandíjas szakok. Javaslatukat a tárca megfontolja, egyelőre visszajelzés nem érkezett – mondta.

Máté András, az Oktatói Hálózat képviselője azt mondta, bár nincs megjelölve a jogszabályokban hivatalos érdekképviseletként az OFEF, nincs tiltva sem, hogy meghívják a képviselőiket az egyeztetésekre. Az ezekre meghívott gazdasági szereplők sincsenek nevesítve – tette hozzá. „Nem a gazdasági szereplők ellen vagyunk, sőt nagyon is jónak tartanánk, ha – hasonlóan a fejlettebb országokhoz – részt vennének a felsőoktatás finanszírozásában.”

Kifogásolta, hogy a kormányzat a felsőoktatási intézmények működési költségeinek nominálisan mintegy harmadát elvonta, az összes támogatást 180 milliárdról 120 milliárdra csökkentette. A nagy tudományegyetemeknek vagy fizetésképtelenséggel kell szembenézniük, vagy azzal, hogy az oktatói karuk 25-30 százalékát elbocsátják. Ezen azonnal változtatni kell – jelentette ki.


Máté András

A elmúlt hónap bebizonyította, hogy a civil szerveződés és a hivatalos érdekképviselet nem gyengíti, éppen hogy erősíti egymást, ezért a HaHa nem szeretne „pozíciókat szerezni” a HÖOK elnökségében – vágott vissza Maruzsa Zoltán helyettes államtitkárnak Fatér Barna HaHa-aktivista. Mint mondta, ezentúl is a megszólalni kívánó diákság hangját fogják képviselni mind a kormány, mind a HÖOK felé, és továbbra is támogatják a szabad véleménynyilvánítás minden békés formáját. „Ezért is üdvözöljük, hogy a közoktatási reform ügyében is egyre hangosabban hallható az érintettek, a középiskolások és a tanárok hangja is. A sikertörténetnek aposztrofált káosz újabb jó példa arra, hogy mennyire nem hajlandó a kormány tudomásul venni a valóságot, és hogy milyen fontos, hogy erre felhívjuk a figyelmet” – jelentette ki.

A közoktatás nélkül értelmetlen felsőoktatási reformról beszélni. Amíg az iskolák, a pedagógusok és diákok helyzete olyan kiszolgáltatott és bizonytalan, mint ebben a pillanatban, esély sincs egy minőséget, esélyegyenlőséget biztosító közoktatási rendszer kialakítására, amely alapja lehet a felsőoktatásnak. A Hallgatói Hálózat elítéli a kapkodó államosítást a közoktatásban, és támogatni fogja az érdekeikért fellépő pedagógusokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik