Belföld

LMP: „Nem hűbérbirtokok a kulturális intézmények”

nemzeti-szinhaz(210x140)(4).jpg (nemzeti színház, )
nemzeti-szinhaz(210x140)(4).jpg (nemzeti színház, )

A kulturális intézményvezetői posztok kötelező megpályáztatása mellett száll síkra a zöld párt.

Kapcsolódó cikkek

A kulturális intézményvezetői posztok kötelező megpályáztatásának eltörlésével a Fidesz nyíltan beismerné, hogy az igazgatók kiválasztásánál a szakmai felkészültség helyett a politikai szempontokat akarja érvényesíteni – jelentette ki Karácsony Gergely, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője.

Az LMP politikusa arra reagált, hogy L. Simon László kulturális államtitkár a napokban az ATV egyik műsorában azt javasolta, hogy a jövőben a kiemelt állami intézmények – színházak, múzeumok, levéltárak – esetén ne legyen kötelező a pályáztatás az intézményvezetői posztra. Mint az államtitkár közölte, az Operaház, illetve a Néprajzi Múzeum jelenleg folyamatban lévő igazgatói pályázatának lezárása után egy olyan jogszabályi változást kezdeményez, amely szerint a fenntartóknak nem lenne kötelező a pályázat kiírása. Jelezte, hogy elképzelését Balog Zoltán miniszter is támogatja.

Karácsony közleményében hangsúlyozta, az LMP továbbra is kötelezővé tenné a pályáztatást, sőt nyilvánosságra hozatná az összes intézményvezetői pályázatot. „A sokat hangoztatott politikusi felelősség nem azt jelenti, hogy valaki hűbérbirtoknak tekinti a kulturális intézményeket, hanem azt, hogy a legmegfelelőbb embert bízza meg azok vezetésével” – jegyezte meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik