Belföld

Ki vesz el többet a minimálisból?

Forint(210x140)(1).jpg (forint)
Forint(210x140)(1).jpg (forint)

A Fidesz szerint Bajnaiék minimálbér-csökkentése nyolc másik ellátást is érintene. Bajnaiék szerint az Orbán-kormány már kiürítette a zsebeket.

Ha megvalósulna a Bajnai Gordon vezette Haza és Haladás Alapítvány minimálbér-csökkentési javaslata, azzal legalább nyolc másik ellátás összege is csökkenne. Kevesebb lenne a táppénz, a gyed, a rehabilitációs, a rokkantsági ellátás, az álláskeresési járadék, a nyugdíj előtti álláskeresési segély, a tanulók pénzbeli juttatása és a súlyosan fogyatékos emberek személyijövedelemadó-kedvezménye – sorolta jeltolmács segítségével Tapolczai Gergely fideszes parlamenti képviselő.

A kormánypárti politikus jelezte, hogy ezen ellátások összege mindig a mindenkori minimálbértől függ. Emlékeztetett, hogy  Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője múlt pénteken arra kérte Bajnai Gordon volt miniszterelnököt, hogy vonja vissza a minimálbér csökkentésére vonatkozó javaslatát, amellyel az átlagbér 30 százalékára csökkenne a mindenkori legkisebb bér. Bajnai Gordon válaszában nem cáfolta ezt, vagyis komolyan gondolja – tette hozzá Tapolczai Gergely.

Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője a sajtótájékoztatón azt mondta, a Haza és Haladás minimálbér-csökkentési elképzelése rendkívül veszélyes, mert emiatt sok család zsebében maradna kevesebb pénz. A fideszes politikusok összegzése szerint pártjuk célja változatlan: „több maradjon a családoknál”. Ezért vezették be egyebek mellett a rezsicsökkentést, a családi adókedvezményt és a munkahelyvédelmi akciótervet.

A Haza és Haladásnak és az Együtt 2014-nek sincs ilyen javaslata

Korábban az Együtt 2014 jelezte, hogy a Fidesz úgy emelte a minimálbért, hogy abból reálértéken kevesebb jut a munkavállalónak, mint a Bajnai-kormány idején. A mozgalom úgy vélte, a valóság a rémes: a Fidesz úgy adott, hogy valójában elvett: munkahelyek szűntek meg vagy kerültek veszélybe, a fizetési boríték pedig vékonyodott. Nem csökkentjük a minimálbért, pontosan ennek az ellenkezőjéről van szó – erősítette meg Felcsuti Péter is az ATV műsorában.

A Haza és Haladás olyan minimálbérrendszert javasol, amelyben a minimálbér költségei csökkennek, a vállalkozók terhei nem súlyosbodnak, a munkahelyek nem kerülnek veszélybe, a munkavállalók viszont jobban járnak. Ma 2013-ban egy minimálbért kereső munkavállaló 98 ezer forintból 64 ezret kap kézhez, míg a Bajnai-féle válságkezelő kormány idején ugyanekkora fizetésből még 75 ezer forint maradt a borítékban!

A Fidesz vádjaira reagálva korábban a Haza és Haladás is jelezte: nem a minimálbér összegén változtatna. Szigetvári Viktor, az egyesület alelnöke szerint ők sosem mondtak olyat, hogy csökkenteni kellene a legkisebb keresetűek bérét, szerintük a foglalkoztatást terhelő költségek mérséklése lenne indokolt.

A Fidesz egy állítólagos javaslatra utalva szólította fel Bajnai Gordont, hogy nyilvánosan mondjon le a minimálbér csökkentéséről. A Haza és Haladásnak azonban nincs ilyen javaslata, az ötletet egy, a Bajnaiék alapítványának készült tanulmányban vetették fel a Tárki és a Budapest Intézet kutatói – egy átfogó reformjavaslat részelemeként.

A jelentés egyik kidolgozója, Scharle Ágota, aki a témában többször is publikált, azt mondja, ha a hátrányos helyzetű régiókban kisebb lenne a minimálbér, az ottani cégek több embert tudnának foglalkoztatni. Jól járnának a vállalatok és a dolgozók is, akik munka mellett is igényelhetnének segélyt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik