Belföld

Bayer cáfolja József Attilát

„Nincsen olyan, hogy baloldal.”

Bayer Zsolt szerint bármiről beszélnek a magyar baloldal prominensei, „nagyon hamar kiderül, hogy beszédjüknek nincsen semmi értelme. Legyen szó gazdaságról, társadalomról, történelemről, filozófiáról, szociológiáról – legyen szó bármiről, semmi de semmi fontos, értelmezhető és tovább gondolható igazság nem hagyja el ajkaikat.” A Magyar Hírlap publicistája úgy véli: „Nincsen olyan, hogy baloldal”. Nálunk biztosan nincsen. Amikor volt, rettenetes dolgokat vitt véghez. “Ölt, pusztított, kisemmizett, s eközben folyamatosan hazudott. S régi-régi hazugságaiból lettek a mai megcsontosodott baloldali közhelyek”.


Fotó: MTI / Kallos Bea

Bayer szerint az elmúlt század legnagyobbjai úgy lettek baloldaliak, hogy rájuk fogták: ők is azok, vagy tévedéseiket használták ki annak igazolására, hogy kommunisták. Ady azt írta, hogy „Mióta ember néz az égre, Vörös csillag volt a reménye” – és baloldali lett belőle. A publicista szerint József Attila legnagyobb tévedése, hogy „Tőke és Fasizmus jegyesek”, hiszen a valóság az, hogy a „tőke és baloldal jegyesek. A globalizáció nemzetközi tőkéjének legnagyobb szajhája a nemzetközi baloldal”, amely „minden esetben a lakossággal szemben akar megszorításokat alkalmazni, miközben például a bankok érdekeit és extraprofitját körömszakadtáig védelmezi”.

A publicista szerint az Orbán-kormány először próbál meg teljesen új irányt szabni mindennek és sikeres is lesz, ha van még ethosza a társadalomnak. Ha nincs, akkor jöhetnek ismét a Bajnai Gordonok és Gyurcsány Ferencek, jöhet újra a megszorítás, kölcsönfelvevés, eladósodás sátáni „szentháromsága”, akkor „jöhet az IMF. És az ortodox gazdaságpolitika. Önök még nem unják?” – teszi fel a kérdést Bayer Zsolt, akinek korábbi cikke ügyében Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes finomított korábbi véleményén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik