Belföld

Álszent procedúrát jelenthet a pályázat

L(1)(960x640)(1).jpg (l. simon lászló, )
L(1)(960x640)(1).jpg (l. simon lászló, )

Legyenek pályázat nélkül is kinevezhetők a kulturális intézmények vezetői – emellett érvel L. Simon László.

“A választott politikusok – legyenek állami vagy önkormányzati vezetők – az általuk felügyelt kulturális intézmények vezetőiről jelenleg nem dönthetnek közvetlenül. Ehelyett egy több sebből vérző, a szereplőket is sokszor megalázó helyzetekbe hozó, sokak szerint álszent procedúrának a részesei, miként maguk a pályázók is” – írja blogbejegyzésében L. Simon László.

A kultúráért felelős államtitkár felveti: ha valóban demokratikus elvárás, hogy a színház- vagy múzeumigazgatókat pályázat útján nevezzék ki, miért nem igaz ez az állami vállalatok vezetőire is.

L. Simon László hangsúlyozza, hogy az állam tulajdonában lévő gazdasági társaságoknál a politikusok olyan szakembereket állítanak a cégek élére, akikért személyes felelősséget is vállalnak, hiszen egy rossz személyi döntés után nem bújhatnak a pályázat, meg a szakmai bizottságok mögé.

Ez nem jelentené azt, hogy szakmai követelmények nélkül bárkit ki lehetne nevezni egy közintézmény élére, de ha a törvényben rögzített feltételeknek valaki megfelel, van szakmai tapasztalata és a vezetésnek benne van bizalma, “akkor ne kelljen csak azért pályázatot kiírni, hogy azt megnyeressék vele” – írja az államtitkár.

L. Simon László szerint a Nemzeti Színház igazgatóválasztása nem volt “színjáték”, a procedúra mindenben megfelelt a vonatkozó törvényi előírásoknak; Alföldi Róbert és Vidnyánszky Attila egyaránt színvonalas pályamunkát nyújtott be. “A frissen megválasztott Vidnyánszky ellen azonban rögtön nemtelen lejártó kampány indult egyes sajtóorgánumokban” – véli.

Az ellenzék a kulturális intézményvezetői posztok kötelező megpályáztatása mellett foglalt állást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik