Belföld

A Baltikumot célozza meg Hende

Hende Csaba (hende csaba, honvédelmi miniszter,)
Hende Csaba (hende csaba, honvédelmi miniszter,)

Háromnapos látogatást tesz a balti államokban Hende Csaba honvédelmi miniszter Litvánia, Lettország és Észtország védelmi minisztereinek meghívására.

Hende Csaba honvédelmi miniszter Litvánia, Lettország és Észtország védelmi minisztereinek meghívására 2013. január 16-18. között háromnapos látogatást tesz a balti államokban, melynek során találkozik partnereivel, valamint a litván és a lett parlament honvédelmi bizottságának tagjaival és az észt vezérkari főnökkel is.

Mint a Honvédelmi Minisztériumnál közölték, a látogatás és a találkozók elsődleges célja a balti légtérvédelem kapcsán a Magyar Honvédségre váró feladatrendszer áttekintése. Hazánk a 2012. májusi chicagói NATO-csúcstalálkozón jelentette be, hogy a Gripen Bérleti Megállapodás módosításának köszönhetően a 2015-2018 közötti időszakban – Gripenjei, valamint hajózó és műszaki állománya révén – Magyarország is részt vehet a harcászati repülő képességgel nem rendelkező balti országok légtérrendészeti feladatinak ellátásában.

A találkozókon szó lesz emellett a nemzetközi műveletekben való részvételről, így az afganisztáni és a balkáni szerepvállalásról, valamint a Stratégiai Légiszállítási Képesség (a Pápán állomásozó C-17-es flotta) helyzetéről, amely programban Litvánia és Észtország is részt vesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik