Belföld

Medveczky szerint sem magyar Konrád György

Medveczky Ádám karmester, az MMA tagja szerint szerinte Konrád György nem tekinthető magyarnak, sőt Esterházy és Kertész se nagyon. Egy másik MMA-tag elnökcserét jósol.

Medveczky az ATV Szabad Szemmel című műsorának nyilatkozott. Nem akadt fenn az MMA-elnök korábbi – Konrád Györgyöt érintő, s az írót a magyarságból kizáró – mondatain, sőt, kifejezetten osztja az elnök véleményét. „Ha valaki ideszületik magyarnak, és közben kimegy – mert erre is van példa – és kintről úgy viselkedik, hogy árt a magyaroknak, vagyis kígyót-békát kiabál Magyarországra, az nem tekinthető magyarnak” – emelte ki a művész.

A műsorvezető azon kérdésére, hogy Esterházy Pétert vagy Kertész Imrét magyarnak tartja-e, Medveczky úgy válaszolt, hogy magyarnak születtek, de amennyiben úgy viselkednek, mint Konrád, ők sem tekinthetők annak.

Kő Pál szobrászművész, MMA-tag így írta le a kulturális átrendeződést: „ami változás az az, hogy mindenki rohan, mert megérezte a pénz szagát. Érti? Erről van szó!” A Kossuth-díjas művész szerint csak a frissen kapott hatalom miatt lángolt fel a vita az MMA háza táján. Ő nem tervezi, hogy kilép az Akadémiából Fekete György kijelentései miatt, de elhatárolódik az elnök szavaitól. Mint kijelentette: „Én nem fogok lándzsát törni, hogy a Fekete Gyurit akkor ki kell végezni azért, mert mondott valamit. Biztos nem gondolta át. Mert van ilyen. Nem gondoljuk át, hogy mit mondunk, és akkor persze gubanc van”.

Kő szerint „ki fogja forrni magát az Akadémia belülről. És valószínű, hogy lesz személyi változás. De hát ezt én nem jósolgatom, hanem nagyon valószínű”.

Meg nem erősített információk szerint egy elnökcsere után Jankovics Marcell örökölhetné meg Fekete György pozícióját.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik