Belföld

Káosz a hóban: fennakadások és késések Győrben

Több közúti baleset is történt, egyre több vonat késik a Kisalföldön. Helyenként 30 centis hó hullott, másutt ónos eső nehezíti a közlekedést.

10.40 Jelentős késésekkel járnak a havazás miatt a Kisalföld Volán buszai – közölték a társaságnál hétfőn az MTI érdeklődésére.

A tájékoztatás szerint a reggeli 15-30 perces késések 30-60 percesre nőttek a helyközi járatokon. A megye valamennyi részén késnek a járatok, amelyek a havas úton sok helyütt csak lépésben tudnak haladni. A városi vonalakon ennél jóval kisebb késésekkel kell számolniuk az utasoknak.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának reggeli jelentése alapján az intenzív havazásban érintett területeken a fő- és mellékutak egyaránt nehezebben járhatóak. Egyes helyeken csaknem 30 centiméternyi hó esett, más területeken a hóátfúvások vagy az ónos eső okoz fennakadásokat.

A Dunántúlon és Pest megyében egész éjjel havazott, az eddig lehullott hó mennyisége nyugaton és a Bakonyban 15-25 cm között változik. A főutak burkolata a Dunántúlon, a Kisalföldön, Pest megye keleti felén és a Jászságban havas vagy hókásás, Baranya megyében sónedves. A keleti országrészben egyelőre nincs fennakadás. Mi több! Szegeden hajnalban napsütésre ébredhettünk.

A mellékutakon hasonló a helyzet, vagyis több útszakasz is havas, síkos, a korábbi havazás nyomán Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében hókásás, Orosháza térségében latyakos a burkolat. Marcali, Dunaújváros, Kápolnásnyék, Solt, Kiskörös és Szentes térségéből ónos esőt jeleztek, Fejér megye egyes részein pedig hóátfúvások is nehezítik a közlekedést. Most is intenzíven havazik Vas és Zala megyében, a Dunántúl északi területein, a középső országrészben és a Jászságban. Elzárt település vagy járhatatlan út egyelőre nincs az országban, bár több Zala megyei főúton elakadt kamionok okoznak fennakadást (74-es, 75-ös és 86-os főút).

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a havazásban érintett helyeken a legmagasabb készültségi fokozatban dolgozik. A munkák elvégzéséhez a társaság a saját gépparkján kívül bérelt gépeket is rendelt az utakra. Így a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákban jelenleg több mint 350 gép dolgozik, emellett a közútkezelő szakemberei is 12 órás váltásban látják feladataikat.

Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője az MTI-nek azt mondta: hétfőn, kora reggelig már huszonöt balesethez riasztották a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit, legtöbbször Somogy és Veszprém megyében.

Országszerte több helyen havazik, ezért a katasztrófavédelem ismételten felhívja a figyelmet, hogy többfelé havasak, sónedvesek, csúszósak az utak, ezért járművel és gyalogosan egyaránt fokozott figyelemmel kell közlekedni.
Elzárt településről, lezárt útszakaszról eddig nem érkezett bejelentés – mondta Hajdu Márton, de az OKF mindenkitől azt kéri, hogy indulás előtt tájékozódjon az útviszonyokról. Felhívta a figyelmet arra is, hogy balesetek miatt hosszabb-rövidebb időre az úton rekedhetnek a járművek. Ezért azt tanácsolják, hogy mindenki tankoljon hosszabb időre elegendő üzemanyagot, legyen az autóban vontatókötél és lapát, így egymásnak is tudnak segíteni az autósok – mondta az OKF helyettes szóvivője.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat a havazás miatt hétfőre négy megyére másodfokú, hétre és Budapestre pedig elsőfokú figyelmeztetést adott ki.

Másodfokú, vagyis narancssárga figyelmeztetés van érvényben Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala és Veszprém megyében. Ezeken a területeken 24 óra alatt több mint 20 centiméternyi friss hó is hullhat. Somogy, Komárom-Esztergom, Fejér, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Pest megyében, valamint a főváros területén elsőfokú, vagyis citromsárga a figyelmeztetés – ezeken a területeken is több mint 10 centiméternyi hó eshet egy nap alatt.

Az élénk, helyenként erős keleti, délkeleti szél – főként a közép-dunántúli régióban – hóátfúvásokat is okozhat. Győr-Moson-Sopron és Vas megye kivételével pedig az ország egész területén gyenge ónos esőre is készülni kell.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik