Belföld

„Így fair” – ez vár a nyugdíjas orvosokra

Csokkeno-berek-elvandorlo-orvosok(1)(210x140)(1).jpg (egészségügy, )
Csokkeno-berek-elvandorlo-orvosok(1)(210x140)(1).jpg (egészségügy, )

Nincs bizonytalanság az egészségügyben az új nyugdíjszabályok miatt – legalábbis az államtitkárság szerint. Kettős juttatás nem, béremelés viszont jöhet.

„A magyar egészségügyben álláshelyek nem fognak megszűnni, a betegellátás, ahogyan eddig, a jövőben is biztosítva lesz, minden ezzel ellenkező híresztelés szándékos rémhírkeltés” – írta közleményében az egészségügyért felelős államtitkárság hétfőn.

„Az elmúlt nyolc év”

Szócska Miklós hivatala szerint „a szocialista kormányzat, szándékosan elfedve a valós helyzetet, a reális viszonyok áttekintésére alkalmatlan humánerőforrás-nyilvántartási rendszert működtetett”. Mostanra azonban – a HR monitoringrendszer fejlesztésének köszönhetően – már pontosan látják a számokat. „Kijelenthető, hogy az új nyugdíjszabályok arányaiban sokkal kevesebb embert érintenek, mint amennyiről a sajtóhírek szólnak.”

Kiemelik: a nyugdíjazással kapcsolatos kormányhatározat megjelenését követően Szócska Miklós államtitkár „azonnal egyeztetett” a szakmai szervezetekkel – a megbeszélések ezen a héten a kórházigazgatókkal folytatódnak.

A fair play hívei

Az államtitkárság levelében hangsúlyozza: miniszterelnöki engedéllyel – a nyugdíjkorhatár elérése után is – maradhatnak a közszférában azok a munkavállalók, akiknek a szakmájában, mint például az orvosoknál, utánpótlásgondok vannak. A kettős juttatást, vagyis a nyugdíj és a munkabér egyidejű folyósítását nekik is megtiltják, de a fizetésüket olyan szintre emelik, hogy ne keressenek kevesebbet, mint amikor két forrásból volt jövedelmük. Mert – mint fogalmaznak – „így fair”.

Ösztöndíjat kaphatnak

Mint arról korábban beszámoltunk, a bérükön túl ösztöndíjat akar fizetni a kormány azoknak az egészségügyi dolgozóknak, akik nyugdíj mellett is dolgoznak, de a törvény szerint már nem kaphatnak egyszerre nyugellátást és fizetést is.

A Népszabadság értesülése szerint a már formálódó kormányzati koncepció szerint az, aki mentességet kér a kötelező nyugdíjazás alól, egyidejűleg jogosult lenne az úgynevezett senior ösztöndíjra, amelynek összege azonos lenne az öregségi ellátással.

„Hazudott a kormány!”

Havas Szófia, a szocialisták egészségpolitikusa hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta: bizonytalanságot okoz az egészségügyben a kötelező nyugdíjazás szabályainak tisztázatlansága. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár „azt sem tudja összeszámolni”, hány dolgozót érint az egészségügyben a kötelező nyugdíjazás – fogalmazott a politikus. Szerinte a kormány az egészségügyi struktúraváltással kapcsolatban is hazudott, az sok helyen elbocsátásokhoz vezetett.

Összeomlás fenyegetne

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter tavaly júliusban jelentette be, hogy a 62 év feletti közalkalmazottaknak a kormány elrendeli a kötelező nyugdíjba vonulást. Szócska Miklós akkor jelezte, hogy felmentést kér az ágazatnak. Az egészségügyi államtitkár szerint ugyanis azonnal bedöntené az egészségügyet a 62 év felelttiek kötelező nyugdíjazása.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik