Belföld

Hoffmann: a gyakorlóiskola nem hozzám tartozik

ELTE gyakorló iskola (elte gyakorló általános iskola)
ELTE gyakorló iskola (elte gyakorló általános iskola)

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem gyakorlóiskolájának sorsa jelenleg az ELTE és a hegyvidéki önkormányzat kezében van - jelentette ki sajtótájékoztatóján Hoffmann Rózsa.

Mint írtuk (Mit szól ehhez Rózsa asszony? Bezár az ELTE-gyakorló), a Kis János altábornyagy utcai, országos hírű gyakorlóiskolát a bezárás fenyegeti, hiszen a fenntartó ELTE-től több mint 4 milliárd forintot vont el a kormány és a hegyvidéki önkormányzat sem végezte el a szerződésben vállalt felújítási munkákat. Jelenleg úgy tűnik, az általános iskola része megmenthető, de a középiskolai részt bezárják.

Hoffmann, mint elmondta, tud róla, hogy a XII. kerületi önkormányzat már nem folyósítja az iskola működtetését biztosító szerződésben vállalt támogatást. (Az iskola megmentéséért szervezett szerdai fórumon Pokorni Zoltán polgármester elismerte, hogy a felújítási munkákat nem tudták elvégezni, ám kijelentette, a vállalt évi 50 millió forintot átutalták, igaz a jövőben – mivel az iskolaállamosítás miatt az önkormányzattól jelentős forrásokat vontak el – erre nem lesz lehetőség.)

Az iskolába mellesleg több száz „körzetis” gyerek jár, akiknek az ellátásáért a szülők szerint a Klebelsberg Iskolafenntartó Központnak is a zsebébe kellene nyúlnia.

Ha a középiskolai részleg veszélybe kerülne, akkor a KIK közbelép, és gondoskodik a gyerekek vagy az egész iskola átmentéséről és továbbviteléről – ígérte Hoffmann Rózsa.

A fővárosi Gárdonyi Géza Általános Iskolában tartott sajtótájékoztatón az államtitkár bejelentette, hogy a következő hetekben számos oktatási intézményt felkeresnek országszerte, hogy személyesen ellenőrizzék az átadás folyamatát. A tervek szerint ebbe Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter is bekapcsolódik. Szerinte az intézmények átvétele zökkenőmentesen, kisebb problémákkal zajlik, a tanítás mindenütt rendben folyik.

Hoffmann Tamás, Újbuda fideszes polgármestere a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, már múlt év ősze óta dolgoztak azon, hogy gond nélkül történjen meg az intézmények átadása. A polgármester a legfontosabb feladatok közé sorolta a kötelező úszásoktatás további biztosítását és a diáksport támogatását.

Laucsek István, a XI. kerület tankerületi igazgatója hangsúlyozta: minden segítséget megkaptak az önkormányzattól annak érdekében, hogy az átállás tanév közben is megvalósulhasson. Homolay Károly, az általános iskola igazgatója szerint az idei év ugyanúgy kezdődött, ahogyan a tavalyi lezárult, így a tanárok időben megkapták fizetésüket és a közműszámlákat is kifizették.

A lapunk által megkédezett iskolák igazgatói viszont bizonytalanságról, káoszról panaszkodnak, a Szilágyi Erzsébet Gimnázium tantestülete pedig tiltakozó petíciót fogalmazott meg az állami fenntartás előkészítetlenségéről, amit egy nap alatt közel 1300-an írta alá, közte a Kölcsey Gimnázium 61 pedagógusa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik