Belföld

Hantavírusa volt Martonyinak

martonyi jános (ingyenes, )
martonyi jános (ingyenes, )

A külügyminiszter két hét után hagyhatta el a kórházat. Ázsiában kaphatta el a betegségét.

Javult az állapota, így pénteken hazaengedték a budapesti Honvédkórházból Martonyi János külügyminisztert – közölte az intézmény.

Martonyit december 27. óta kezelték a Magyar Honvédség Honvédkórházában kettős vírusbetegség miatt (“Hantaan-vírus okozta infekció és elsődleges cytomegalovirus fertőzés”). Betegségét feltételezhetően ázsiai utazása során szerezte – írták. (A kormányból nemrég Szijjártó Péter járt Ázsiában).

A kezelést a Honvédkórház Infektológiai Szolgálatának vezető főorvosa, a virológiai diagnosztikát az Országos Epidemiológiai Intézet Virológiai Főosztálya végezte – tették hozzá. A miniszter teljes felépülése és munkába állása egy hónap múlva várható, addig is rendszeresen ellenőrző vizsgálatokon kell részt vennie – áll a közleményben.

Egészségügyi szakportálok szerint a Hantaan-, ismertebb nevén hantavírus egyebek mellett lázzal, hányással, köhögéssel, izomfájdalmakkal, veseelégtelenséggel és légúti tünetekkel járó betegséget okozhat. A herpeszvírusok családjába tartozó cytomegalovirus-fertőzés pedig általános rossz közérzettel, végtag- és izomfájdalmakkal, lázzal, vérképelváltozással járhat.

Rágcsálók terjesztik

A hantavírus-fertőzés fokozott előfordulása rendszerint a rágcsálók elszaporodása miatt következik be. A hantavírus természetes gazdái az egerek és a patkányok. A vírus a fertőzött egerek és patkányok nyálával, vizeletével és a székletével ürül. Közép-Európában a fő hordozója az egér és a vándorpatkány. A fertőzés emberről emberre való terjedése vagy háziállatok és rovarok útján történő terjedése valószínűleg kizárható. (natursziget.com)

A Külügyminisztérium vasárnap este közölte, hogy Martonyi Jánost betegsége miatt Németh Zsolt parlamenti államtitkár képviselte a Külügyminisztériumot a Magyar-Olasz Kulturális Évad magyarországi megnyitóján, a Budapesti Olasz Kultúrintézetben adott koncerten.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik