Belföld

Gyurcsányék tandíjat és ingatlanadót akarnak

Gyurcsány Ferenc (Gyurcsány Ferenc)
Gyurcsány Ferenc (Gyurcsány Ferenc)

Egy hatvanoldalas dolgozatból kiderül, mit tenne a Demokratikus Koalíció egy esetleges kormányváltás után.

A Demokratikus Koalíció többek közt a jog, az oktatás, a gazdaság és az egészségügy területén tervez sarkalatos változtatásokat.

Hatályon kívül helyeznék a jelenlegi alaptörvényt, és népszavazást tartanának az új alkotmányról. Eltávolítanák a nem létező tisztségekbe bebetonozott személyeket, és visszahelyeznék hivatalukba azokat, akiket idő előtt váltottak le. Szigorítanának a politikusok összeférhetetlenségén. Az ügyészi szervezetet a kormány alá rendelnék, és a legfőbb ügyészi tisztség megszüntetnék – olvasható a Népszabadság birtokába került dokumentumban.

Visszatérne a Magyar Köztársaság, viszont búcsút inthetnénk a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatának. Az Országgyűlés csökkentett létszáma megmaradna, csak arányosított választási rendszerrel.

Csökkentenék az egyházak állami támogatását, viszont megdupláznák az adókból származó egyszázalékos felajánlás összegét. Az oktatásban is visszaszorítanák az egyház szerepét: megszüntetnék a kötelező hit- és erkölcstanoktatást, valamint csak olyan egyházi iskola kapna állami finanszírozást, amely hátrányos helyzetű diákok nevelését is vállalja.

A felsőoktatásba visszahoznák a tandíjrendszert. Csak az első két félévet finanszírozná az állam, utána fizetnie kellene mindenkinek, csak egy szűk kör mentesülhetne. Garantálnák legalább egy nyelv elsajátítását, és első helyen az angol szerepelne. Növelnék a pedagógusi béreket, és visszaállítanák a 18 éves tankötelezettségi határt – derül ki a programtervezetből.

Egységes ingatlanadót vezetnének be, hat-kilenc hónaposra hosszabbítanák a munkanélküli-ellátást, megszüntetnék a gyermekek után járó adókedvezményt. Az egészségügyben minden orvos-beteg találkozóról kötelező lenne a számla, és fenntartanák a kötelező egészségbiztosítási rendszert is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik