Belföld
orvos(430x286)(1).jpg (orvos)

Megvan az “Év kórháza”

Farkas Csilla
Farkas Csilla

szerkesztő. 2013. 01. 10. 11:03

Korábban a témában:

Az elmúlt években az élmezőnyből hiányoztak a budapesti intézmények, 2012-ben azonban megtört az utóbbi évek vidéki fölénye. Az „Év kórháza 2012” címet a fővárosi Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika érdemelte ki, minden kategóriában magas pontszámmal díjazták a betegek. A 47 fővárosi intézmény közül még egy került a 2012-es díjazottak közé: Közép-Kelet Európa legnagyobb gyermekgyógyászati intézménye – a Heim Pál Gyermekkórház – kapta a legmagasabb pontszámot az ellátás kategóriában.

heim pál gyermekkórház mikulása (mikulás, heim pál gyermekkórház, )
Mikulás-nap a Heim Pál GyermekkórházbanFotó: MTI / Bruzák Noémi

Csupán hajszálon múlott, hogy 2010-es és 2011-es győzelme után a Bács-Kiskun Megyei Kórház 2012-ben nem lett ismét címvédő. Ezúttal a megszerzett pontszámok az összesített lista második helyére emelték a kecskeméti intézményt, amely az ország egyik legnagyobb kórháza: évente körülbelül hatvanezer fekvőbeteg gyógykezelése történik itt. Harmadik helyezést ért el a karcagi Kátai Gábor Kórház, melynek szülészete 2012 őszén már kapott egy rangos elismerést.

A Fejér-, a Békés- és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei intézmények betegei voltak a leginkább elégedettek, valamint Budapest VII. és XIV. kerületének lakosai: itt kapták a legmagasabb összpontszámokat a kórházak.

Az összesített verseny nyertesei:

1. Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika, Budapest: „Év kórháza 2012″
2. Bács-Kiskun Megyei Kórház, Kecskemét (2. helyezés)
3. Kátai Gábor Kórház – Rendelőintézet, Karcag (3. helyezés)

  A kategóriák győztesei:

  • Orvos-szakmai ellátás kategória: Veszprém megyei Csolnoky Ferenc Kórház, Veszprém
  • Ápolás- és szakszemélyzet kategória: Margit Kórház, Csorna
  • Infrastruktúra kategória: Kanizsai Dorottya Kórház, Nagykanizsa
  • Ellátás kategória: Heim Pál Gyermekkórház, Budapest
  • Környezet és tisztaság: SZTE ÁOK Onkoterápiás Klinika, Szeged
  40 ezer voks
  A HáziPatika.com által nyolc évvel ezelőtt alapított „Év kórháza” díj odaítéléséről maguk a betegek dönthettek, akik két hónapon át tartó internetes szavazáson értékelték az állami finanszírozással működő fekvőbeteg-intézményeket, idén több mint kétszázat. A www.evkorhaza.hu oldalon öt kategóriában – orvos-szakmai ellátás, ápolás- és szakszemélyzet, infrastruktúra, ellátás, valamint környezet és tisztaság – összesen több mint negyvenezer szavazat érkezett a 2012. október 15-től december közepéig tartó voksolási időszakban.

  Nincs pulzusa, mégis él

  A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán ültettek be először Magyarországon végleges műszívet egy 51 éves férfinak tavaly októberben. A félkilós, körülbelül 10 centiméteres – Egyesült Államokban gyártott – szerkezetre két hetet kellett várnia a betegnek, maga a műtét pedig 2-2,5 óráig tartott.

  A műszív tulajdonképpen egy miniatűr pumpa, ezt ültették a férfi testébe, ez áramoltatja a vért, és támogatja a jelentősen legyengült szíve működését. A betegnek gyakorlatilag nincs pulzusa, mert a pumpa folyamatosan biztosítja a keringést. A szerkezet elektromos árammal működik, és a bőrön keresztül egy vékony kábellel kapcsolódik az akkumulátorokhoz. Az elemeket egy övön hordja (kettőt a szerkezetben, kettőt pedig a töltőn), ezáltal nincs ágyhoz kötve, képes mindennapi teendőit ellátni.

  Műszíves beteg (Műszíves beteg)
  Fotó: Neményi Márton

  A műszív beültetése körülbelül két szívtranszplantációs beavatkozás árába, azaz csaknem 18 millió forintba került, amelyet az Országos Egészségügyi Pénztár – egyedi elbírálás alapján – finanszírozott.

  Megduplázódott szívátültetések

  2012-ben fél év alatt több szívátültetés történt, mint 2011-ben egész évben: augusztus közepéig 19 szívátültetést hajtottak végre, míg két évvel ezelőtt összesen 14-et. Tavaly a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján 16 felnőtt, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben pedig 3 kisgyermek kapott új szívet.

  vissza a címlapra

  Kommentek

  Legfrissebb videó mutasd mind

  Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
  24-logo

  Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
  küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
  Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
  a böngésző beállításaiban.