Belföld

KIVA határidő: január 15

Hamarosan lejár a határidő, ameddig be lehet jelentkezni a kisvállalati adó, a kiva hatálya alá. A január 15-e jogvesztő határidő, a késedelem még igazolási kérelemmel sem menthető ki.

A kivát azok a legfeljebb 25 főt alkalmazó vállalkozások választhatják, amelyek előző évi bevétele, illetve a mérlegfőösszege nem haladja meg az 500 millió forintot, és a bejelentkezéskor adó- és vámtartozása nem több mint 1 millió forint.

A kisvállalati adó mértéke a törvény által meghatározott adóalap 16 százaléka, melynek teljesítésével az adóalany mentesül a társasági adó, a szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás bevallása és megfizetése alól. A kedvezményes adózási forma a kisvállalatok adóterheit is csökkenti, valamint a foglalkoztatottságot növelheti.

A kisvállalati adóra való áttérési szándékot az erre a célra szolgáló 12T203KV jelű nyomtatványon, elektronikus úton kell bejelenteni az adóhatóságnak. Ezt január 15-ig lehet megtenni, azt követően igazolási kérelemmel sem orvosolható a késedelem.

A kisvállalati adóról bővebb tájékoztatás kérhető telefonon a NAV Általános Tájékoztató Rendszerén (06-40/42-42-42). A bejelentkezéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalók megtalálhatók az adóhatóság honlapján (www.nav.gov.hu) is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik