Belföld

Holokauszt-klipet készített Koltai Lajos

Az Élet Menete Alapítvány tananyagnak szánja azt a klipet, amelyet a filmrendező készített Pajor Tamás „Rosenberg Dani" című dalához.

Egy zsidó és egy keresztény magyar kisfiú barátságáról és a holokauszt emlékének máig ható fájdalmáról szól az Élet Menete Alapítvány által kiadott videoklip, amelynek alkotója Koltai Lajos rendező. A dalt a most megjelenő DVD-n a magyar popzene hat megkerülhetetlen nagysága énekelte el: Koncz Zsuzsa, Bódi László (Cipő), Bródy János, Demjén Ferenc, Somló Tamás és a dalszerző Pajor Tamás.


Koncz Zsuzsa, Bródy János és Pajor Tamás MTI / Soós Lajos

Koltai Lajos megrázó képei a Sorstalanság című filmet idézik. Az elkészült videoklipet az Élet Menete Alapítvány mozgó vagonkiállításain biztosan lehet majd látni, szándékaik szerint azonban hamarosan iskolai tananyag-kiegészítővé is válhat. A videoklipet Erdő Péter bíboros és Schweitzer József főrabbi gondolatai, ajánló szavai kísérik a most megjelenő DVD-n.

A rideg számok és az áldozatok sokaságának leírása a mai történelemkönyvekben korrekt, ám nem hat az érzelmekre. Egy olyan emocionális társadalomban, mint a magyar, az érzelmeken és a művészeten keresztül könnyebben lehet tudást, értékeket átadni a fiatal generációknak. A holokauszt emléke és a rá való emlékezés nem csak azért fontos, mert a magyar történelem egyik legsötétebb és legbrutálisabb fejezete, hanem azért, mert tudás és megfelelő rálátás nélkül a rasszizmus fennmarad, újraéled. Ezzel újramérgezi a modern magyar társadalmat is – vallja az Élet Menete Alapítvány.

A magyar zsidó fiatalok által vezetett alapítvány széles eszköztárral dolgozik azért, hogy az újabb generációk ne kövessék el ugyanazokat a hibákat, bűnöket, amelyeknek a nagyszülők még bedőltek, illetve áldozatul estek.

Rosenberg Dani és Magyar Zoli balladáját az ENSZ Holokauszt-emléknapján, január 27-én délelőtt 11-kor a budapesti Uránia filmszínházban mutatják be több száz iskolásnak. Az Élet Menete Alapítvány reméli, hogy a Koltai Lajos és hat művésztársa által készített DVD bekerülhet az iskolai oktatásba, és a Nemzeti Alaptanterv részeként hatékony eszközzé válhat a gyerekek, fiatalok történelmi, állampolgári és emberi képzésében.

Koltai Lajos filmrendező-operatőr a klip bemutatása alkalmából fontosnak tartotta elmondani: „A világ rossz irányba megy, s nem látni semmit, ami ezt visszafordíthatja. Kötelességemnek tartom, ha ennek a folyamatnak a megállításában részt vehetek vizuális üzenetemmel.

Én képekkel tudom elmondani, mi a véleményem a rasszizmusról, amitől féltem magunkat, féltem a gyerekeimet, unokáimat. Ezért vállaltam örömmel, hogy a képeim erejével jusson el Rosenberg Dani és barátja története minél több helyre. Az ő csodálatos barátságuk és történetük legyen olyan megrázó emlékeztető, hogy világos legyen, mi az, amit soha többé nem szabad hagynunk!”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik