Belföld

Adótanácsadónak állt a Fidesz

A kormánypárt arra biztatja a vállalkozókat, hogy válasszák az új adónemeket.

A kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) vagy a kisvállalati adó (kiva) lehetőséget teremt a vállalkozásoknak a munkahelyek megtartására, a fejlesztésre, és segíti a vállalkozók boldogulását – mondta a parlament költségvetési bizottságának fideszes alelnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Puskás Imre hangsúlyozta, a katával és a kivával az egyéni vállalkozók, valamint a mikro- és kisvállalkozások egyszerűbb szabályok alapján adózhatnak.

Katázni bármikor szabadon be lehet jelentkezni. Azoknak jelent egyszerűbb adózást, akiknek éves szinten hatmillió forintnál kevesebb a bevételük. Főállású kisadózók után havi 50 ezer forintot kell fizetni, ez kiváltja a vállalkozás társasági adóját, valamint a kisadózóként bejelentett magánszemélyek személyi jövedelemadóját, járulékait és a befizetendő szociális hozzájárulási adót, sőt az egészségügyi és a szakképzési hozzájárulást is.

A másik új adónem, a kiva több adónemet, így a szociális hozzájárulási adót, a szakképzési hozzájárulást és a társasági adót is kiváltja. Azok a cégek választhatják, amelyeknél a foglalkoztatottak száma a bejelentkezés adóévében nem haladja meg a 25-öt, az éves árbevétel pedig az 500 millió forintot – részletezte Puskás Imre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik