Belföld

Trolik a Somogyi-könyvtárban

A szegedi trolibusz-közlekedés történetét és fejlődését mutatja be az a tárlat, amely a Somogyi-könyvtár földszinti kiállítóterében tekinthető meg január 10. és február 6. között.

A Somogyi-könyvtár Internet-terében fotókiállítás várja a bibliotékába betérőket, amelyen pillanatképek idézik fel az első ZIU-trolibuszok megérkezésétől, az Ikarus trolibuszok üzembe helyezésén át a Škoda trolik, a trolivá alakított Mercedes Citarók  megjelenéséig a Szeged utcáin egykor és napjainkban is közlekedő trolibusz típusokat. Az érdeklődők a fotókon megcsodálhatják a legkorszerűbb, felsővezetéktől függetlenül is közlekedni képes trolibuszt, hiszen az Ikarus-Skoda 187Tr típusú járművekből 13 darab fog Szeged utcáin közlekedni. A Szegedi Közlekedési Kft. jóvoltából a trolibusz-közlekedést népszerűsítő gyermekrajzok, illetve az új ebus-ról készült plakátok színesítik a tárlatot.

A Szegedi Közlekedési Kft. az Európai Unió Central Europe támogatási programjának keretében uniós támogatást nyert kilenc társszervezettel közösen, „Trolley – Promoting Electric Public Transport” címmel. A program célja az elektromos közforgalmú közlekedésen belül a trolibusz, mint környezetbarát közlekedési eszköz népszerűsítése és fejlesztése. Kiemelkedő célkitűzése a fenntartható fejlődés biztosítása mellett a trolibuszok energiafelhasználásának optimalizálása, közlekedési hatékonyságának növelése, valamint megjelenésének javítása. A program egyik lépéseként kerül minden országban megrendezésre az adott város trolibusz-közlekedésének történetét bemutató kiállítás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik