Belföld

Kutyachip: nagyüzem az állatorvosoknál

kutyachip (chipbeültetés)
kutyachip (chipbeültetés)

A győri állatorvosi rendelőkben egy gombostűt sem lehet leejteni, egymást érik ugyanis a chipezésre váró négylábúak és gazdáik. A türelmi idő után 15-150 ezer forint közötti büntetésre is számíthatnak a gondatlan ebtartók.

Ennek a kutyusnak már nincs mitől tartania…

A Győr24 az elmúlt napokban több állatorvos rendelőjét is felkereste, ahol természetesen – a várakozásainknak megfelelően – kígyózó sorokra akadtunk. Egy új előírás szerint ugyanis 2012. december 31-ig minden ebtulajdonosnak kötelező lett volna egy rizsszem nagyságú mikrocsip segítségével megjelöltetnie kedvencét, sokan azonban a határidőig nem tettek eleget kötelezettségeiknek. A beavatkozás alig egy perc alatt elvégezhető és teljesen fájdalommentes, a doktor egy injekciós tűhöz hasonló szerkezettel helyezi a bőr alá a csipet, melynek ára 3500 forint körül mozog, az egészen kistermetű kutyáknak néhány száz forinttal drágább az eszköz, ők ugyanis egy kisebb azonosítót kapnak.

A szövetbarát kapszula egy 15 számjegyből álló kódot tárol, mely a kutya elkóborlásakor nyújthat segítséget, egy leolvasó segítségével ugyanis pillanatok alatt kideríthető, hogy ki az eb gazdája, hogy hol lakik a blöki, sőt még az is, hogy az összes kötelező oltást megkapta-e. „Hazánkban elméletileg egy adatbázis van, amit az állatorvosi kamara üzemeltet, van olyan kolléga, aki erre is felregisztrálja a megjelölt ebeket, de a közeljövőben fel fog állni egy állami adatbázis is, ide kell hivatalosan nyilvántartásba venni majd a kedvenceket. Folyamatos egyeztetések vannak, hogy a két adatbázis majd összefonódik, de az orvosok többsége úgy van vele, hogy csak egyszer szeretne ezzel dolgozni és regisztrálni, és csak oda beírni az információkat, ahol azoknak a helye van” – mondta egy nyilatkozatában dr. Parcsami András, győri állatorvos.

Lassan két héttel szilveszter után elindult a nagyüzem a rendelőkben, a tapasztalat az, hogy a kutyatulajdonosok többsége egyetért az új rendelkezéssel. „A mi kutyánkra nem jellemző, hogy elszökne, elkóborolna, de soha nem lehet tudni mit hoz a jövő, így fontosnak tartom, hogy meg legyen jelölve a kedvencünk. A csippel együtt a kötelező oltást is beadattuk, így most már nyugodt szívvel sétálhatunk” – mondta Péter, egyik fiatal olvasónk, aki nem mellesleg 20 éve rendszeres állattartó.

Ha a türelmi időszak letelte után lebukik a gazdi a közterület-felügyelet egy ellenőrző kollégája előtt, akkor akár 15-150 ezer forint közötti büntetéssel is sújtható, hiszen a törvény alapján állategészségügyi szabálysértést követ el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik