Belföld

Kuncze is leült az ellenzékiek asztalához

ellenzéki egyeztetés (ellenzéki egyeztetés)
ellenzéki egyeztetés (ellenzéki egyeztetés)

Az alapjogok védelméről tárgyaltak az ellenzéki egyeztetésen részt vevő szervezetek.

Egyetértettek abban, hogy az emberi méltóságnak kiemelt védelmet kell kapnia, és abban is, hogy az alkotmányozási folyamat vége egy népszavazás lehet. Két hét múlva folytatják „az alkotmányosság helyreállításáról” szóló közjogi tárgyalásokat.

Az MSZP, az Együtt 2014, a Demokratikus Koalíció, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt és a Szövetségben, Együtt Magyarországért Párt múlt héten kezdődött közjogi egyeztetéséhez két újabb szervezet csatlakozott: az Ungár Klára egykori fideszes, majd SZDSZ-es képviselő vezette Szabad Emberek Magyarországért – Liberális Párt, valamint a Kuncze Gábor korábbi SZDSZ-elnök nevével fémjelzett Szabadelvű Polgári Egyesület.

Bárándy Péter, aki az Együtt 2014-et képviselte, bejelentette: megállapodtak, hogy az alkotmányos berendezkedés átalakításakor az emberi méltóságnak kiemelt védelmet kell kapnia. Arra a kérdésre, hogy a gyűlöletbeszéd tilalmát készítik-e elő, úgy válaszolt: a büntetőjog csak utolsó eszköze a méltóságvédelemnek, de van benne szerepe.


Fotó: MTI / Beliczay László

Bárándy Péter szerint elfogadhatatlan, hogy az alaptörvény államcéllá „fokozta le” a szociális biztonsághoz való jogot. Az alkotmányban kell rögzíteni, hogy mindenkinek joga van az emberi lét alapvető feltételeihez, amelyet rászorultság esetén az állam a társadalombiztosítási és a szociális juttatások összességével biztosít – olvasható az újságíróknak kiosztott tárgyalási összefoglalóban.

Emellett a résztvevők célul tűzték ki a jogbiztonság helyreállítását, a visszaható hatályú jogszabályalkotás tilalmát.

Kérdésre válaszolva Bárándy Péter azt mondta: a népszavazás kézenfekvő, de nem az egyetlen megoldás arra, hogy a társadalom véleményt nyilváníthasson egy új alkotmányról. Ugyanakkor – fűzte hozzá – a tárgyalópartnerek egyetértenek abban, hogy az alkotmányozás utolsó fázisaként valószínűleg referendumot kell tartani.

A közjogi tárgyú ellenzéki egyeztetések két hét múlva intézményi kérdések megtárgyalásával folytatódnak. Bárándy Péter ezek közé a kérdések közé sorolta a sajtószabadság érvényre juttatását is, így ezzel – mint mondta – most csak érintőlegesen foglalkoztak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik