Belföld

Elnémulás a Genéziusz színháztól

A nyelvek eltűnése aggasztotta Hubay Miklóst, miközben megírta Elnémulás című drámáját. Ezt viszi színpadra a Genéziusz színház a Szegedi Pinceszínház falai között január 8-án, kedden 20 órától.

„Történik napjainkban, bárhol, ahol létében van fenyegetve egy nyelv, s benne: az emberiség lángelméjének megismételhetetlen csodája.”

“A darab komponálása közben gyakran kérdeztem magamtól, hogy melyik földrészen élt az a nép, amelynek utolsó pillanatait látjuk. Észak- vagy Dél-Amerikában? a Kaukázusban vagy Szibériában? valahol Közép-Európában? netán Afrikában? – hiszen az a párizsi egyetemista lány, a magyar szakosok színjátszócsoportjának tagja, aki szerepet kért tőlem, elefántcsontparti volt. Játszódhatik e darab bárhol a földgolyón – sajnos. Mindenütt, ahol egy nép lába alatt a multik olajat vagy uránt sejtenek, ahol kivágják az őserdőket, s ahol a mészárszékben éppen most mérik ki az utolsó bölények, az utolsó delfinek és angyalok húsát.”

“A Magyar Nemzetben 2006 októberében megjelent Nyelvek pusztulása c. írásomban is olvasható, hogy az UNESCO prognózisa szerint e század végéig 4500-5500 nyelv fog kihalni. Azaz minden héten eltűnik egy nyelv. Pár évtized múlva a jelenleg még ötezer nyelvből csak két-háromszáz fog megmaradni. Saját életemben is megéltem egyfajta vonatkozásban egy nyelv eltűnését. Nagyvárad a gyermekkorom idején még szinte színmagyar város volt, csak az ott szolgálatot teljesítő katonák beszéltek románul. Ennek ellenére egy magyar gyerek már érezte, hogy nemzetisége miatt szorongatják. Nem lehetett biztos abban, hogy az elemi iskolát elvégezve a középiskolában is anyanyelvén tanulhat-e. Számomra is riasztónak tűnt, hogy pár kilométerre a magyar határtól nem a magam nyelvén kellett volna továbbtanulnom, hisz ebbe látni valóan tönkrementek a nálam pár évvel idősebb magyar gyerekek. Pár hete újból Nagyváradon jártam. A város főutcájának számító sétálóutcán végigmenve már alig hallottam magyar szót. Európai szemmel nézve is milyen politika az, amely egy emberöltő leforgása alatt egy százezres nagyságrendű városnak úgy ki tudja cserélni a lakosságát, hogy az egykor általánosan használt nyelv teljesen eltűnjön?” /Hubay Miklós/

“Amikor az asszony imádkozik, egy egész nép áll térden” /Jean-Luc Moreau/

“Ha meghalok, az Isten behunyja egy szemét.” /Babits Mihály/

“Elveszek a rengetegben,
ki óv, ki véd meg engem?
Csepp vagyok a háborgó tengerben,
ki óv, ki véd meg engem?
Lenge fátyol fehér fellegekben,
ki óv, ki véd meg engem?
Lüktető ér vagyok kezedben,
ki óv, ki véd meg engem?
Egy vagyok a félelemben,
ki óv, ki véd meg engem?
Egetverő fa a kertedben,
ki óv, ki véd meg engem?
Véges vagyok a végtelenben,
ki óv, ki véd meg engem?
Csillag ragyog a szemedben,
ki óv, ki véd meg engem?
Te őrzöl tudom, bársonytenyeredben.”

/Paudits Zoltán – Te őrzöl…/

SZEREPLŐK:

Alleluja: Üllei Kovács Gizella Anna
Patrick: Hajdú Róbert
Renegát: Horváth István
Két katona: B Juhász Péter; Kiss Gábor

Rendezőasszisztens és súgó: Veres Kitti
Fény és Hang: Birkás Tibor
Háttér: Treplán Gábor

Rendezte: Kisszely-Papp Éva

Figyelem a Pinceszínház nézőszáma korlátozott, ezért jegyvásárlási, jegyfoglalási szándékukat előre jelezzék a pinceszinhaz@invitel.hu e-mail címen, vagy személyesen a színház irodájában /6720 Szeged, Dugonics tér 2. (az udvarban)/, valamint telefonon: 62/ 540-554

Jegyárak:
Diák elővét: 600 Ft
Diák helyszínen: 800 Ft
Felnőtt elővét: 800 Ft
Felnőtt helyszínen: 1000 Ft

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik