Belföld

Befejező szakaszához érkezett a Fő utca rekonstrukciója

A munkaterület mai átadását követően megkezdődik a Fő utca rekonstrukciójának „látványos” szakasza a megyeszékhelyen.

A „Belváros rehabilitációjának folytatása” című kiemelt projektet több mint kétmilliárd forint összköltségű pályázati támogatással valósítja meg Székesfehérvár Önkormányzata. Az idei év első felében megvalósul a Fő utca díszburkolatának, a csapadékvíz elvezetésének, valamint a díszvilágításnak kivitelezése.

„A két éve tartó munkálatok leglátványosabb részhez érkeztünk most, amelynek során a Belváros teljesen megújul.” – mondta dr. Cser-Palkovics András a bejárás során. Székesfehérvár polgármestere türelmet kért a belvárosban élőktől a kivitelezési munkák idejére. „Az elmúlt évben elvégzett korszerű vízvezetékcserék után most megtörténik a burkolatcsere. A 2013-as Szent István Emlékév második felében már díszkivilágítás, új utcabútorok és szökőkutak ékesítik majd az ország történelmi fővárosának szívét, a Belvárost.”

Székesfehérvár Önkormányzata 1.787.180.464 forint vissza nem térítendő támogatást nyert a „Belváros rehabilitációjának folytatása” című kiemelt projekt megvalósítására. A projekt teljes költségvetése 2.182.485.968 forint, amely tartalmazza a támogatási összegen felüli 18%-os, azaz 395 millió forintnyi önkormányzati önerőt is.

A projekt egyik fő eleme a Hiemer-Font-Caraffa épülettömb III. ütemének megújulása már 2011-ben befejeződött. Emellett a másik fő vonal a Fő utca rekonstrukciója. A két ütemre bontott munkálatok első része, a Fő utca ivóvízvezeték és szennyvízcsatorna kitakarás nélküli és nyílt árkos rekonstrukciója az elmúlt év nyarán befejeződött.

„A most folytatódó felújítási munkákra nagy várakozással tekintenek az itt élők.” – nyilatkozta Égi Tamás, az 1. számú választókörzet önkormányzati képviselője. „A munkák szervezése során azt is figyelembe kell venni, hogy az élet nem áll meg a Belvárosban. Annak érdekében, hogy ne legyen semmiféle fennakadás a mindennapok során, közvetlenül értesítik a lakókat és az üzletek tulajdonosait a házaik, üzletük előtt zajló munkálatokról.” – tette hozzá Égi Tamás.

A Fő utca rekonstrukciójának második, befejező szakasza a leglátványosabb mind a munkálatok, mind az eredményt illetően. A közel fél évig tartó munkák során nyolcezer négyzetméternyi gránitburkolatot raknak le, továbbá több mint 5000 m²-en a már meglévő kiskockakő burkolat hibajavítása és fugázása is megtörténik. A felújítással érintett szakaszon a csapadék csatornát is átépítik, amelynek hossza meghaladja a 300 métert. A Fő utcát két burkolatba süllyesztett szökőkút, valamint mintegy 50 db növénykazetta és újonnan telepített fák is díszítik majd. Az építéssel érintett területen több mint 1000 folyóméteren dekoratív világítást helyeznek el a burkolatba süllyesztve. A díszvilágítás kiépítése során megközelítőleg 70 db lámpatestet helyeznek el a homlokzaton vagy süllyesztenek a járófelületbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik