Belföld

Hódmezővásárhelyen is a honvédség oszt vizet

Erre a feladatra a település már 1,6 milliárd forintot nyert - jelentette be Almási István polgármester.

A víz iható a városban, nem a minősége, hanem a szabályozás változott január elsejével. A településen és térségében 20 működő kút van, amelyek vize literenként döntően 13-30 mikrogramm arzént tartalmaz az unió által meghatározott legfeljebb 10 mikrogramm helyett. Addig, amíg a helyzet nem változik, a honvédség szállít arzénmentes vizet a lakosságnak.

Annak érdekében, hogy Magyarország minden településén az uniós szintnek megfelelő minőségű ivóvíz legyen, fejlesztéseket kell végrehajtani, ehhez Hódmezővásárhely és térsége jelentős forrást nyert. A Dél-alföldi ivóvízminőség-javító program előkészítését megvalósító konzorcium a terveket azonban csupán 2012-ben fejezte be, így a projekt a térségben sem realizálódhatott az év végére kitűzött határidőre. A fejlesztés az arzénmentesítéssel és a vízhálózat-fejlesztéssel együtt, százszázalékos támogatás mellett, bruttó mintegy kétmilliárd forintból valósul meg 2014-re – tette hozzá a polgármester.

Január 1-jétől az arzénnal szennyezett vízű településeken a honvédség oszt egészséges ivóvizet, a katonák 123 település mintegy 340 ezer lakosát látják el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik