Belföld

Új alkotmányt akar az ellenzék

alaptorveny(2)(960x640)(3).jpg (alaptörvény)
alaptorveny(2)(960x640)(3).jpg (alaptörvény)

Ellenzéki szervezetek szerint új alkotmányra van szükség, mert a jelenlegi alaptörvénynek se társadalmi, se tartalmi legitimációja.

Sikeresnek mondták az ellenzéki vezetők azt az egyeztetést, amelyen a Magyar Szocialista Párt kezdeményezésére a Demokratikus Koalíció, az Együtt 2014 választói mozgalom, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt és a Szövetségben, Együtt Magyarországért képviselői vettek részt. A találkozó után Bárándy Gergely, a szocialisták tárgyalója azt mondta, meg tudtak állapodni a célokban, az alapelvekben és a tárgyalás folytatásában is. A csaknem háromórás egyeztetés után a politikus bejelentette, hogy következő választások után még kétharmados többség birtokában sem akarnának egyedül alkotmányozni. Elképzeléseik szerint az új alkotmány két lépcsőben, a részvételi demokrácia minden elemét használva születhet meg.

Az Opera előtt

Korábban az együtt 2014 választói mozgalom sajtótájékoztatóján Szigetvári Viktor, a Haza és Haladás Egyesület alelnöke elmondta: van saját alkotmánykoncepciójuk, és ez „visszafogott alkotmánykorrekcióra” tesz javaslatot abban az esetben, ha az ellenzék nem szerez kétharmados többséget a választásokon. Az Együtt 2014 egyelőre csak a közjogi kérdésekről egyeztet, a gazdaságpolitikai tárgyalásokra nem mennek el az alkotmányos fejezet lezárásáig.


Fotók: Kummer János

Szigetvári Viktor szerint a közjogi kérdésekről három-négy tárgyalás alatt megállapodhatnak, és mert hetente akarnak tárgyalni, a gyakorlatban azt jelentheti, hogy 3-4 héten belül készen lesznek. A tárgyaláson az Együtt 2014-et Bárándy Péter, Medgyessy Péter igazságügyi minisztere képviseli – az MSZP-t pedig fia, Bárándy Gergely. Ezen kívül az ismertebb politikusok közül ott volt az egyeztetésen Smuck Andor, de Molnár Csabát és Steiner Pált is láttuk, amíg a sajtó vidáman kattintgathatott a Pallas Páholyban.

Út az ellenzéki tárgyalásig

„A mai előkészítő megbeszélés után megnyílt az út a január másodikai, jogállamiságról szóló ellenzéki egyeztetés előtt” – ezt a posztot még az óév utolsó előtti napján tette ki a Facebook-oldalára az Együtt 2014.  Mesterházy Attila MSZP-elnök november végén jelentette be, hogy szakpolitikai egyeztetésekkel kezdődő, a jövő év végére a közös jelölt- és listaállításig, azaz egy választási szövetségig vezető tárgyalásokat kezdeményeznek a demokratikus ellenzéki pártokkal, szervezetekkel.

A szocialisták az Együtt 2014 választói mozgalom alapítóit – a Haza és Haladás Egyesületet, a Milla Egyesületet és a Magyar Szolidaritás Mozgalmat –, az LMP-t, a Demokratikus Koalíciót, a 4K!-t, a Magyarországi Szociáldemokrata Pártot és a Szövetségben, Együtt Magyarországért pártot keresték meg.

A Bajnai Gordon volt kormányfő nevével fémjelzett választói összefogás bejegyzéséből kiderült, hogy az új alaptörvény hatályba lépése ellen tiltakozó, Operaház előtti tüntetés évfordulójánugyan elkezdődnek a tárgyalások az ellenzék pártjai között, de az LMP és a 4K! nélkül. Ez a két szervezet az Együtt 2014 „várakozásaival ellentétben” nem vett részt az előkészítő találkozókon sem. A bejegyzés szerint az Együtt 2014 fontosnak tartaná, hogy a távol maradó két szervezet is csatlakozzon az ellenzéki együttműködéshez.


Együtt a Pallasz Páholyban

Korábban Bajnaiék azt is közölték, hogy véleményük szerint a hatékony ellenzéki összefogás a jól előkészített, méltányos és szakszerű tárgyalásokon is múlik. Ezért – mint Mesterházy Attila MSZP-elnöknek címzett levelükben olvasható – azt javasolták, hogy január 2-án a közös célok és lebonyolítási elvek tisztázásával kezdődjön az egyeztetés. A Facebook-bejegyzésben is hangsúlyozták, hogy a december 30-i egyeztetést az Együtt 2014 kezdeményezte.

A bejegyzés szerint egyelőre csak az alkotmányossági párbeszédre vállalkoznak Bajnaiék, az MSZP által kezdeményezett szakpolitikai egyeztetésekre még nem mennek el. Szerintük ugyanis oda csak olyan szervezetek menjenek, amelyek nemcsak szóban értenek egyet, hanem jogszabályokká is tudják gyúrni együtt az elképzeléseiket.

Együtt a Fidesszel is

A mozgalom szerint a hatályos alaptörvény egypárti alkotmányozás eredménye, azt a politikai közösség egyik fele érzi csak sajátjának. A Fidesz által véghezvitt rombolás korrigálása csak akkor lehet sikeres, ha nem állítja elő ellentétes előjellel ugyanezt a helyzetet. Noha új alkotmányra lenne szüksége az országnak, „azt csak a politikai jobboldallal együttesen lehet majd megalkotni”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik