Belföld

Kutyaélet 2013-ban

kutya(210x140)(1).jpg (kutya, )
kutya(210x140)(1).jpg (kutya, )

Idén is százával szöktek el az ebek a petárdák és tűzijátékok robbanásai miatt szilveszter éjjel. Hiába kötelező, a kutyák alig felében található chip.

Öröm és szórakozás az embereknek, egyéjszakás rettegés a kutyáknak. A szilveszteri petárdák robbanása néha az embereket is idegesíti, az állatok számára azonban szinte elviselhetetlen. Csakúgy, mint minden évben, a 2012-es év utolsó éjszakáján is százával menekültek el a rémült kutyák a kertes házak udvaráról.

A Fővárosi Közterület-felügyelet Állategészségügyi Telepén két napja szinte percenként szól a telefon: az elveszett ebeket keresik a gazdik, vagy kóbor kedvencekre hívják fel az állatvédők figyelmét a bejelentők. Január első hetében általában 25-30 százalékkal több – körülbelül 120-150 – kóbor kutya kerül az Illatos úti telepre az év más időszakaihoz képest. És bár az állatok nagy része sok esetben ugyan megkerül, nem ritka, hogy többen a kocsik kerekei alatt vagy sintértelepeken végzik, illetve sosem találnak haza.

Ede, az 5 éves ivaros kan husky keverék a szerencsésebbek közé tartozik: szilveszter éjjel szökött meg otthonról a nagy hangzavar miatt, de köszönhetően a rengeteg Facebook-felhívásnak és megosztásnak, már másnap hazatérhetett gazdájához. Dolly-t, a kétéves német juhászt azonban már hiába várják vissza szerettei. A szuka kutya december 29-én egy mellette lévő kertben robbant petárda miatt ugrotta át a gárdonyi családi ház háromméteres kerítését, és szaladt világgá a hangos durrogtatás elől. Három nappal később találták meg, az út szélén, holtan.

Megteltek a telepek és a menhelyek

„Rettenetes sokkot kapnak a petárdázás, durrogtatás hangjától a kutyák. Most néhány napig elbújnak, majd hét vége felé lehiggadnak és elindulnak. Eddig 32 ebet hoztak be hozzánk, közülük eddig négy kutyát sikerült hazajuttatni. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy még nagyon az elején járunk, ez a szám percről percre változik, az Illatos úti ebrendészeti telep folyamatos telt házzal üzemel – mondta el lapunk érdeklődésére dr. Kozma Tamás, az Állategészségügyi Szolgálat szakmai vezetője.

Hozzátette: a telepre került kutyákért 14 napig jelentkezhetnek a gazdák, utána az állatok örökbe adhatók. Sok kutyatartónak azonban nem jut eszébe, hogy megszökött kedvencét az Illatos úton keresse. Így a szilveszterkor elkóborolt kutyáknak csak kevesebb mint a feléért jelentkeznek a gazdák.


Fotó: MTI / Balázs Attila

Aki kedvencét keresi, vagy kóbor állatot lát, értesítse az Állategészségügyi Szolgálatot központi telefonszámán (1) 347-0830), amelynek diszpécserei riasztják az érintett kerületben járőröző állatmentőket – hívta fel a figyelmet Kozma Tamás. Az elveszett és megtalált állatokról az Ebtelep oldalán, illetve a Szolgálat Facebook-oldalán találhatnak az elveszett, elkóborolt és megtalált állatok tulajdonosai információkat.

Hiába kötelező, kevés a chip

Ugyancsak sok elveszett ebről számolt be lapunknak Tornóczky Anita, az Állatvédőrség vezetője is. A szervezet aktivistái idén is, mint minden évben, vasárnapig, azaz január 6-áig járják az utcákat autóikkal, hogy az óévbúcsúztatáskor elkóborolt négylábúakat összegyűjtsék és visszajuttassák gazdáiknak. Valamint folyamatosan fogadják az állatukat elvesztők és a becsületes megtalálók bejelentéseit. Csak az elmúlt két napban több mint 300 eltűnt kutya fotóját osztották meg Facebook-oldalukon.

Tornóczky szerint bár január elsejétől kötelező a kutyákat chippel ellátni, továbbra is problémát jelent, hogy sok a transzponder és – a gazda címével és telefonszámával ellátott – nyakörv nélküli eb. „A chipnek köszönhetően könnyen és gyorsan azonosítani tudjuk a négylábúak gazdijait, ám sokan nem regisztráltatják kedvencüket a rendszerben (www.petvetdata.hu), ez pedig olyan, mintha az állat nem is lenne chippel ellátva. Semmit nem ér a nyilvántartás nélkül” – magyarázta.

Egyedi azonosítás

2013. január 1-jétől hatályos az európai elvárásoknak megfelelő, kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló kormányrendelet módosítása, amely előírja, hogy a négy hónaposnál idősebb ebek csak elektronikus chippel megjelölve tarthatóak.

Az oltáshoz hasonló, pár perces művelet lehetővé teszi – többi közt – a kutyák azonosítását és megkönnyíti nyilvántartásukat. A chip beültetéséért legfeljebb 3500 forintot lehet kérni az állat gazdájától.

Az állatmenhelyen a következő egy hétben még további bejelentésekre számítanak. Felhívják a figyelmet ugyanakkor, hogy az amúgy is telt házzal üzemelő állatotthonok, alapítványok, egyesületek szilveszterre általában olyan mértékben túlzsúfolttá válnak, hogy idővel nem lesz kapacitásuk minden állatot ellátni, ezért a civilek összefogását is kérik. Aki teheti, semmiképpen ne hagyjon rémült, sérült ebet az utcán. Az elveszett kutyákat például a szervezet honlapján vagy az alábbi weboldalon lehet meghirdetni.

Itt keresse!

Az állatmentők hangsúlyozzák, kitartó kereséssel előkerülhetnek a kedvencek. Fontos, hogy minél több helyen jelentsék be az elveszett állatot, tegyék ki a fotóit forgalmas helyeken, postákon, élelmiszerüzletekben, közösségi oldalakon, tegyenek bejelentést az állatmenhelyeken és a lakóhely szerinti legközelebbi gyepmesteri telepeken. Minél részletesebb leírást adunk a kutyáról, annál valószínűbb, hogy előkerül a kóborló kedvenc.

A menhelyre bekerült ebekről a különböző kutyakereső fórumokon, internetes oldalakon találni információt. Ilyen például az elveszettkutyak.hu, az elveszettallatok.hu vagy az allatok.info című honlap. A fővárosban és környékén elveszett vagy talált kutyák listája pedig a Noé Állatotthon Alapítvány weboldalán érhető el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik