Belföld

2012: a kontextus megváltozásának éve

A 2012-es év a szegedi politikában a körülmények megváltozásáról szólt, miközben a Városházán mindenki csinálta tovább azt amit eddig is, csak volt akinek ez bejött, volt akinek nem - írja a Best of Szeged.

A 2011. évről szóló dolgozatunkban arra hívtuk fel a figyelmet, hogy a zavaros hatalmi viszonyok zavaros, össze-vissza döntéseket szülnek. A város közvetlenül választott polgármestere és a legnagyobb, de nem többségi frakcióval rendelkező Fidesz-KDNP valójában egymásra utaltak, és információink szerint a város működéséhez elengedhetetlenül szükséges díjemelések, a költségvetés elfogadása minden csatazaj ellenére ennek megfelelően egyeztetve történik. (Informátorunk szerint ebbe belefér, hogy nem szavazza meg mindkét frakció egésze a kellemetlen ügyeket, de biztosítják, hogy a város ne boruljon be.)

Van tehát egy alapszintű működés, és erre próbálnak a szereplők építeni, erről szeretnék a saját történetüket a választóknak elmondani a politikusok. Ez a történet persze mindenkinek más és más, a kérdés az, hogy ez hogyan jön át a választóknak? Mennyire van összhangban azzal, amit a világban és a városban tapasztalnak? A Best of Szeged szerint a helyzetnek a politikai szereplők által sugallt értelmezése nem változott az elmúlt években, viszont jelentősen megváltozott a kontextus.

Az LMP történetének legerősebb szála a rendszerkritika, ami egyaránt illeti az országos politikát és a helyi viszonyokat. Ezeket a párt vezetői szinte egyformán negatívan ítélik meg, amit persze magyarázhat, hogy az LMP indulásakor az MSZP-vel szemben volt ellenzékben. Ez persze a helyi LMP számára valamilyen módon csapdahelyzet, hiszen a közgyűlés baloldala értékrendjét tekintve közelebb áll hozzájuk, de ezt maguk valószínűleg soha nem ismernék el.

A Jobbik városházi reprezentánsa, miközben az évét nyilván meghatározta a decemberben első fokon felfüggesztett szabadságvesztéssel járó büntetőpere, gátlástalanul folytatta a Fidesszel az üzletelést. Ez a Jobbik tagság egy részében is visszatetszést keltett, de Keresztúri Farkas erősen kézben tartja a szervezetet, így sokan úgy gondolják, hogy ha majd a másodfokú ítélet miatt esetleg meg kellene válnia képviselői mandátumától, akkor is ő lesz a megmondóember a szélsőjobboldali pártban.

Az MSZP-Szabad Város frakció és Botka polgármester törekvése láthatóan továbbra is az, hogy azt sugallják, a város fejlődik, a dolgok rendben mennek, sőt, nekik kell a romboló Fidesszel szemben megvédeni a várost. Ebben egyelőre segítségükre vannak a korábban elnyert projektek (Agóra, útépítések, Dugonics tér), de ennek hamarosan vége szakadhat, hiszen a fogyatkozó uniós forrásokból Szeged nem nagyon nyert mostanában. Ez azzal a veszéllyel jár, hogy pont a választások évében nem nagyon fog történni semmilyen fejlesztés Szegeden: a régi projektek elfogynak, újak meg nincsenek.

A Fidesz-KDNP ennek az ellenkezőjéről szeretné meggyőzni a közvéleményt: minden szar, a város lemarad. Ezt persze eleve nehéz úgy képviselni, hogy embereik már fontos – felelős – pozíciókban ülnek, a frakció meg személyes ellentétek közepette működik. Ennek olyan következményei vannak, mint hogy a sikertörténetként is kommunikálható 600 milliós támogatást (amiből 500-at a város kap) egy noname helyettes államtitkár jelenti be, egy teljesen másik projekt (a lézerközpont) apropóján. Normális körülmények között egy ilyen ügyet valamelyik országgyűlési képviselő kommunikálta volna „kilobbiztam a pénzt Szegednek” felkiáltással. (A bejelentő államtitkár volt 2 éve a B. Nagy kampány vezetője. Ez azért sok mindent megmagyaráz.)

További részletek itt olvashatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik