Belföld

Jó hideg lesz szilveszterkor

Szilveszter éjszaka hideg lesz, aztán melegszik az idő.

A Kárpát-medence időjárását hétfő estig döntően anticiklonális hatások alakítják, éjszaka gyengülő hidegfront suhintja meg az északi tájakat.

Szilveszter éjszaka helyenként mínusz 7 fok is lehet, aztán a napról napra melegszik az idő, s január első hétvégéjén 10 Celsius-fok körüli maximumhőmérsékletre lehet számítani.

Hétfőn, szilveszter napján számottevő csapadék nem várható, így a szabadban is szárazon tarthatjuk petárdáinkat. Elsősorban a keleti, északkeleti megyékben lesznek erősen felhős, párás, ködös területek, másutt többnyire napos idő valószínű. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet mínusz 7 és mínusz 2 fok között alakul, a fagyzugokban ennél hidegebb is lehet. A nappali maximumok plusz 3 és plusz 8 Celsius-fok között, északkeleten kevéssel fagypont felett várhatók.

Újév, új év

Kedden, az év első napján nagyobb területen várható borult, párás, foltokban ködös idő, de lesznek derült, napos tájak is. Lutri. Néhol szitálásra, ónos szitálásra is készülni kell. A minimumhőmérséklet mínusz 7 és 0, a legmagasabb nappali hőmérséklet mínusz 1 és plusz 5 fok között várható.

Szerdán többnyire erősen felhős vagy borult idő várható. Néhol gyenge csapadék, szitálás, ónos szitálás, hószállingózás is előfordulhat. A leghidegebb órákban mínusz 4 és plusz 1 fok körül alakul a hőmérséklet, míg napközben mínusz 1 és plusz 4 fok között várható a maximum.


Új év, új felhők

Csütörtökön helyenként lehet szitálás, eső. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke mínusz 3 és plusz 2 fok között várható, a nappali maximumok plusz 1 és plusz 6 fok közé ékelődnek.

Pénteken elszórtan valószínű záporeső, az északnyugati szél viszont sokfelé megerősödhet, néhol viharossá fokozódhat. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke mínusz 3 és plusz 2, a legmagasabb nappali hőmérséklet plusz 4 és plusz 9 fok között alakul.

Az év első hétvégéjén változóan felhős idő lesz több-kevesebb napsütéssel, elszórtan záporesővel. Az északnyugati szél sokfelé erős, helyenként viharos lesz. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke szombaton mínusz 2, és plusz 4, vasárnap mínusz 1 és plusz 4 fok között várható. A maximumhőmérséklet plusz 4 és plusz 9 fok között várható.

Az esti, éjszakai órákban délnyugaton és a keleti, északkeleti országrészben többfelé képződik köd, alacsonyszintű felhőzet, ami helyenként tartósan megmaradhat. Számottevő csapadék nem várható. A déli, délkeleti szél a Kisalföld térségében napközben időnként megélénkül, másutt gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire mínusz 2, mínusz 7 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn nagyrészt 3, 8 fok között, északkeleten kevéssel fagypont felett várható.

Európa

A szárazföld középső és délkeleti részének időjárását anticiklon alakítja. A leszálló légmozgásnak köszönhetően csendes, eseménytelen idő a jellemző. Napos és erősebben felhős, párás, ködös területek egyaránt előfordulnak, számottevő csapadékról nem érkezik jelentés.

Ugyanakkor Izland feletti középponttal nagykiterjedésű ciklon örvénylik, amelynek frontrendszere mentén Nyugat-Európában nagyrészt borult az ég. Elsősorban a Brit-szigeteken és Franciaországban több helyen esik az eső, záporeső.

Ciklon alakítja a Kelet-európai-síkság időjárását is, főként az Ural előterében sokfelé havazik, helyenként hófúvás is kialakul. A csúcshőmérséklet északon és keleten jobbára mínusz 1, mínusz 9 fok között változik, Skandináviában mérnek mínusz 10 fok alatti értékeket is.

Ezzel szemben délen és nyugaton enyhe az idő, a kora délutáni órákra általában 10, 17 fok közé melegszik fel a levegő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik