Belföld

A korrupcióról kérdezi a kormányt az LMP

Az LMP szerint a közbeszerzések területe továbbra is a korrupció melegágya, ezért az ellenzéki párt írásbeli kérdéseiben azt tudakolja a kormánytól, "meddig támogatja még a korrupciót a közbeszerzések során".

Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési minisztert arra figyelmezteti az LMP, hogy a Transparency International legfrissebb nemzetközi felméréséből az a következtetés vonható le, miszerint soha nem volt olyan rossz a korrupciós helyzet Magyarországon, mint jelenleg – írta az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében Schiffer András frakcióvezető és Karácsony Gergely frakcióvezető-helyettes.

A politikusok szerint a korrupció melegágya továbbra is a közbeszerzési szféra, amit azzal példáznak, hogy tavaly a beszerzések mintegy harmadánál csak egyetlen ajánlat érkezett, így verseny nélkül hirdettek győztest, ráadásul az előző évben – annak ellenére, hogy 2010-hez képest nőtt a megállapított jogsértések száma – csak harmadannyi bírságot szabott ki a Közbeszerzési Döntőbizottság, mint a korábbi években.

Kérdéssel fordultak Navracsics Tibor miniszterelnök-helyetteshez, közigazgatási és igazságügyi miniszterhez is, akinek azt írták, hogy a korrupció elleni intézkedésekről szóló kormányhatározatban vállalt feladatok egyike sem teljesült a megadott határidőkig, még a végrehajtásra létrehozott munkacsoportok működése is akadozik.

Schiffer András és Karácsony Gergely egyebek mellett a kiszabott közbeszerzési bírságok jelentős csökkentésének miértjére vár választ.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik